Rețete cu carne de porc: învață să alegi și să gătești carnea de porc
Carnea de porc este o sursă de proteine gustoasă și extrem de versatilă. De la fripturile suculente din pulpă de porc la cuptor, la rețete de ceafă de porc la grătar, această carne se adaptează la gusturile tuturor. În cele ce urmează te vom ajuta să alegi carnea de porc potrivită pentru preparatele tale și vei afla cum să o gătești.
Despre carnea de porc
Carnea de porc se poate mânca imediat după ce a fost gătită, marinată, afumată etc. Citește mai jos despre conținutul nutrițional al cărnii de porc, temperatura de păstrare și de gătire.
Informații nutriționale
În funcție de tipul de carne de porc pe care o alegi, 100 de grame au între 105 și 150 de calorii, o valoare comparativă cu a puiului. Mai mult, carnea are un conținut de grăsimi destul de mic (3 g de grăsimi la 100 de grame de carne). Totuși, este important de știut că prin gătire, mai ales pregătirea cu ulei sau unt, crește semnificativ conținutul de grăsimi.
Vezi informațiile nutriționale ale cărnii de porc:
- Proteine: 27 g de proteine la o porție de 150 de grame de porc;
- Fier: 15% din doza zilnică recomandată;
- Complexul de vitamine B;
- Vitamina D;
- Zinc;
- Seleniu;
- Fosfor;
- Calciu;
- Magneziu;
- Potasiu.
Temperatura de păstrare
Carnea de porc se păstrează foarte bine în hârtie, folie de aluminiu sau folie alimentară. Iată care sunt temperaturile la care să le ții pentru a le păstra prospețimea:
- 0-4°C la frigider, maximum 2-3 zile de la cumpărare;
- Între -15 și -18°C la congelator (unele bucăți fragile se țin maximum 3-4 săptămâni).
👉 Dacă ești pasionat de gătit, cu siguranță îți dorești ingrediente de calitate. Instalează aplicatia Selgros și bucură-te de cele mai recente promoții, de oferte personalizate și multe altele.
Temperatura de gătire a cărnii de porc
Atât carnea întreagă sau bucăți, cât și cea tocată (pentru burgeri, cârnați sau chiftele) ar trebui preparată termic la o temperatură de minim 72°C. Iată câteva particularități pentru pregătirea cărnii de porc:
- Cotlet de porc - la cuptor, la 200°C, timp de 6 minute;
- Coaste de porc - la cuptor, într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu, la 165°C, timp de 3-4 ore;
- Spată de porc - prăjită în tigaie ușor, câteva minute, apoi la cuptor, cu sau fără legume, la 120°C, până când carnea cade de pe os (6-8 ore);
- File de porc - în tigaie, 3 minute pe fiecare parte, apoi la cuptor la 200°C, timp de 12-15 minute pentru fiecare 500 de grame de carne;
- Jambon - la cuptor, 4-5 ore la 180°C;
- Obrăjori de porc - la cuptor, pe ambele părți, 2-3 ore la 165°C;
- Pulpă de porc - la cuptor, pe fiecare parte, 45 de minute la 180°C.
👉 Cauți cotlet de porc, spată sau obrăjori? Folosește-te de cardul Selgros pentru a alege carnea necesară pentru preparatele tale. Îl poți obține completând formularul din aplicație sau dacă mergi la biroul Informații Clienți din cadrul magazinului.
Cum alegi carnea de porc potrivită pentru rețeta ta
Carnea de porc poate fi folosită într-o mare varietate de rețete. Însă, cu atâtea tipuri diferite de carne, cum știi care este alegerea potrivită pentru nevoile tale? Mai jos poți vedea ce opțiuni ai și cum să iei mai ușor decizii informate.
Gătire mușchi de porc
Atunci când vrei să pregătești o rețetă cu mușchi de porc, pentru alegerea cărnii ține cont de:
- Culoare - alege carne de porc deschisă la culoare, rozalie. Evită carnea pală sau închisă la culoare și optează pentru carnea bine închegată. Grăsimea ar trebui să fie albă și fermă. Evită carnea cu grăsime gălbuie;
- Prospețime - alege mușchi de porc lipsit de mirosuri neplăcute. Uită-te întotdeauna la termenul de valabilitate;
- Origine - vorbește cu măcelarul despre originea mușchiului de porc. Alege, în mod ideal, carne de porc de la animale care au trăit în aer liber și au fost hrănite sănătos. Fermele organice oferă un plus de siguranță în ceea ce privește calitatea.
Poți pregăti mușchiul de porc:
- În tigaie;
- La cuptor;
- Pe grătar;
- La air fryer.
Gătire ceafă de porc
Iată cum să alegi o ceafă de porc potrivită pentru rețetele tale:
- Culoare - alege carne cu nuanță roșiatică uniformă. Evită ceafa de porc de culoare pală;
- Prospețime - verifică termenul de valabilitate și cumpără carne cât mai proaspătă, fără miros;
- Origine - alege carne de porc de la animale crescute în aer liber.
Vezi câteva recomandări legate de pregătirea sa:
- Pe grătar - cu sare, piper și condimente;
- Într-o tigaie cu fundul gros;
- La ceaun, tăiată bucăți, cu legume.
👉 Vezi și rețeta noastră de sandvici cu ceafa de porc, pesto și cheddar.
Gătire cotlet de porc
Iată de ce să ții cont atunci când alegi un cotlet de porc:
- Culoare - rozalie cu mici bucăți de grăsime; acestea dau savoare și fac carnea fragedă;
- Grosime - alege cotlete de 2,5-3,5 cm grosime. Cotletul mai subțire se usucă excesiv la gătire. Dacă alegi cotlete mai groase, se vor găti numai bine la exterior iar la interior vor fi suculente;
- Evită „îmbunătățirile” - unele tipuri de cotlet de porc sunt tratate cu soluții de apă, sare și alte condimente. Deseori, conținutul mare de sare afectează savoarea.
Cotletul de porc se poate găti în moduri dintre cele mai diverse:
- Prăjit la tigaie - se gătește repede însă există riscul de a se usca, dacă nu ești atent;
- La cuptor - un risc mai mic de uscare excesivă însă se gătește mai greu;
- Pe grill - capătă un miros ușor afumat, plăcut de mulți.
Acum știi cum să alegi carnea de porc necesară pentru preparatele tale și o lume de posibilități gastronomice se deschide în fața ta. Carnea de porc îți permite să îți pui creativitatea la treabă în bucătărie.
Vezi aici rețetele noastre din această categorie
Mușchiuleț de porc dulce picant cu fasole verde congelată și piure de cartofi cu trufe
Pregătește-te să-ți impresionezi prietenii și rudele cu această rețetă deosebită care îmbină gustul dulce cu picant.
Mușchiuleț de porc frăgezit cu vânătă coaptă în stil grecesc
Pregătește-te să te îndrăgostești de o rețetă în stil grecesc, ce îmbină carnea de porc frăgezită cu prospețimea oferită de brânza feta. Rețeta de mușchiuleț de porc frăgezit cu vânătă coaptă și sos de brânză feta marinată te poartă către o adevărată călătorie culinară pe insulele grecești, în care te vei bucura de arome inedite și autentice.
Sendviș cu ceafă de porc, pesto și cheddar de la Chef Radu Darie
Acest sendviș gustos pregătit cu ceafă afumată din Carmangeria Selgros te va încânta și în plus e și ușor de pregătit.
Coaste de porc la cuptor
Această rețetă de coaste e perfectă pentru iubitorii de carne și arome. Cu o salată Coleslaw lejeră, acestă rețetă este o explozie de arome și gust!
Gulaș cu ciuperci și carne de porc
Nu este neapărat rețeta tradițională de gulaș unguresc, dar este la fel de savuroasă. Îmbogățit cu smântână și ciuperci, nu vei putea să-i reziști.
Gulaș din carne de porc și de vită
O rețetă de gulaș unguresc delicios cu carne de porc și de vită care te poate sătura oricând, la prânz sau la cină.
Ceafă de porc sous vide
Carnea de porc este gătită sous vide, apoi trasă la grătar și glazurată cu un sos delicios de whisky și zahăr brun.
Tobă de porc ardelenească
Bucură-te de gustul autentic al unui preparat tradițional, gătind o tobă de casă delicioasă, aromată delicat cu boia de ardei iute sau dulce, după preferințe.
Sandwich cu muschiuleț de porc frăgezit
Încearcă rețeta super gustoasă de sandwich cu carne de porc frăgezită! Această rețetă de sandwich e una ușor de gătit și plină de savoare.
Mușchiulet de porc sous vide
Află timpii de gătire sous vide pentru patru tipuri de carne și apoi încearcă rețeta savuroasă de mușchiuleț de porc cu tagliatelle și sos de muștar! Această rețetă de mușchiuleț de porc cu paste este ușor de gătit și plină de gust.