Selgros, partenerul profesioniștilor și pasionaților în gastronomie, organizează anul acesta cea de-a XIII-a ediție a prestigioasei competiții culinare Arena Bucătarilor. Acest eveniment reunește cei mai buni bucătari din România și le oferă oportunitatea de a-și pune în valoare priceperea și măiestria în arta gătitului, în fața unui juriu internațional ai cărui membri sunt chefi din țările partenere Transgourmet.
Creativitatea, eficiența și tehnicile de gătit își vor spune cuvântul în duelul pentru un loc pe podiumul gastronomiei românești.
Ingrediente impuse:
PREPELIȚĂ, CHIMION, ANASON
Etapele de desfășurare ale concursului
Preselecții online
Perioada în care te poți înscrie în concurs este 01.08.2024 – 10.09.2024.
În urma jurizării, vor fi selectați 16 concurenți care vor trece mai departe în semifinale.
Semifinale
Vor avea loc în data de 16.11.2024, în cadrul târgului „FoodService & Hospitality Expo”.
În semifinale, concurenții vor avea de realizat preparatul cu care s-au înscris în etapa de preselecții online, respectând fișa tehnică transmisă organizatorului.
Marea finală
Câștigătorul se va decide în urma finalei care se va desfășura pe 17.11.2024, tot în cadrul târgului „FoodService & Hospitality Expo”.
Iată mai multe detalii:
Semifinale
În semifinalele concursului de anul acesta, concurenții vor trebui să pregătească în fața unui juriu internațional același preparat cu care au reușit să trecă de etapa înscrierilor, respectând ingredientele impuse, fișa tehnică și pașii de execuție transmiși la înscriere.
Iată care sunt concurenții care s-au calificat:
Semifinala 1:
Achiței Violeta - Restaurant DAR
S-a înscris la Arena Bucătarilor 2024 pentru a-și depăși limitele și pentru a dovedi că pasiunea este ingredientul secret al succesului. Cu peste 10 ani de experiență în HoReCa, Violeta Achiței și-a consolidat cariera în sfera culinară sub îndrumarea unor mentori de top, iar în prezent deține și propriul restaurant în Botoșani - Restaurant & Barn D.A.R Events.
Adam Filip - Restaurant Belvedere
Și-a descoperit pasiunea pentru gătit încă din copilărie, încercând să pregătească diferite rețete pentru frații săi. De 5 ani, Filip Adam face parte din echipa de bucătari a restaurantului Belvedere din Brașov. Spune despre el că este meticulous și perseverent, iar spiritul competiției l-a îndemnat să se înscrie anul acesta la Arena Bucătarilor.
Antohi Paul-Andrei - Hotel Kronwell
Fascinat de arta culinară încă din copilărie, Paul Antohi și-a urmat instinctul și a transformat această pasiune într-o carieră în HoReCa. Dedicat învățării continue și perfecționării, a participat în 2020 și 2024 la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, în calitate de membru al echipei de juniori a României. În prezent este bucătar la restaurantul hotelului Kronwell din Brașov.
Curaleț Adrian - West City Hotel
Și-a descoperit pasiunea pentru gătit în bucătăria familiei, avându-le ca model pe mama și pe străbunica lui. Deși a cochetat cu idea de a deveni bucătar și în liceu, a ales să urmeze facultatea de drept, însă dragostea pentru arta culinară a învins. Adrian Curaleț și-a început cariera cu un stagiu de practică într-un restaurant cu o stea Michelin din Norvegia, iar de 7 ani este Head Chef la West City Hotel din Cluj-Napoca.
Eparu Irinel Marian - Restaurant Rual
Deși prima sa interacțiune cu sfera gastronomică a fost în calitate de ajutor de ospătar, după terminarea liceului, ambiția și dorința de dezvoltare l-au adus în bucătaria unui restaurant mai repede decât se aștepta. Cu peste 18 ani de experiență în acest domeniu, în prezent, Irinel Eparu este bucătar la restaurantul Rual din București. Dorința de a excela în competiții culinare l-a îndemnat să se înscrie la Arena Bucătarilor 2024.
Grămadă Valentin - Retrăiește cu D.O.R
Originar din Vaslui, Valentin Grămadă este bucătar la restaurantul Retrăiește cu D.O.R. din Tohanul Nou (județul Brașov), unde își pune în valoare creativitatea prin fiecare preparat. Încă din copilărie a fost fascinat de universul culinar, iar pasiunea lui pentru gătit vine din dorința de a aduce oamenii împreună la masă. Valentin a decis să se înscrie la Arena Bucătarilor pentru a-și testa abilitățile și pentru a evolua alături de cei mai buni profesioniști din domeniu.
Leon Mihai - Restaurant Belvedere
Și-a descoperit pasiunea pentru gătit atunci când a realizat că cea mai bună cale de a mânca sănătos este să-și pregătească singur mesele, selectând atent ingredientele folosite. Traiectoria sa în domeniul culinar a început din dorința de a face ceea ce îi place cu adevărat. Originar din Sascut, județul Bacău, Mihai Leon a urmat cursuri de calificare la Culinary Arts School Brașov, iar de peste doi ani face parte din echipa de bucătari a restaurantului Belvedere din Brașov.
Andrei Miron Nicolae - Școală profesională de cooperații Botoșani
După 4 ani de experiență în bucătării alături de chefi inspiraționali, Andrei Miron s-a perfecționat prin muncă și dedicare, experimentând mereu arome, texturi și combinații noi pentru a crea preparate inovatoare și delicioase. Dorința lui de a împărtăși bucuria gătitului cu o audiență mai largă îl motivează să dea tot ce are mai bun în această competiție!
Semifinala 2:
Negrea Georgeta Andreea - Horeca School
Este chef la Hangar Pub din Brăila. Cu o formare culinară solidă, atât în țară, cât și în afara ei, Andreea Negrea și-a început aventura gastronomică în Italia, unde a descoperit că bucătăria este locul ei de suflet. Îl admiră pe Jamie Oliver și se inspiră din stilul simplu, gustos, dar inventiv pe care el îl abordează. Consideră că atuurile sale, organizarea și imaginația, sunt aliatul perfect în competiția Arena Bucătarilor.
Orzan Florin - Retrăiește cu D.O.R
Și-a descoperit pasiunea pentru gătit în jurul vârstei de 10 ani, când își încânta frații și prietenii cu deserturi delicioase a căror rețete erau „furate” de la mama sa. Cu o experiență de 5 ani ca bucătar la restaurantul Retrăiește cu D.O.R. din Tohanul Nou (județul Brașov), Florin Orzan intră în competiția Arena Bucătarilor 2024 inspirat de echipa lui și de dragostea pentru gastronomie.
Petre Mihai Robert - Hotel Kronwell
Spiritul competitiv și pasiunea pentru gătit fac echipă bună împreună, spune Mihai Petre! Originar din Predeal, Mihai a hotărât să își urmeze visul în domeniul culinar încă de la 15 ani. Astăzi, după 9 ani de experiență în HoReCa, cursuri de perfecționare în țară și în Germania, îl găsim în bucătaria hotelului Kronwell din Brașov. Motivat de adrenalina competiției și de dorința de a-și depăși limitele, Mihai este pregătit să ajungă în finală.
Pop Horațiu Daniel - Elitis Events Center
Îl avem în semifinala Arena Bucătarilor 2024 și pe Horațiu Pop, un bucătar din Cluj-Napoca, cu peste trei decenii de experiență în domeniu! Parcursul său în acestă direcție a început în urmă cu 32 de ani, iar de atunci și-a perfecționat constant tehnicile de gătit sub îndrumarea unor mentori remarcabili. Astăzi, continuă să gătească cu aceeași pasiune și seriozitate la Elitis Events Center din Cluj-Napoca. S-a înscris la Arena Bucătarilor pentru a demonstra că fiecare provocare se poate transforma într-un real succes.
Popa Claudiu Ioan - Belvedere Horeca
Claudiu Popa intră în semifinala Arena Bucătarilor 2024 cu o misiune clară: să transforme pasiunea și ambiția într-o experiență de neuitat! Inspirat de particularitățile gastronomice descoperite în bucătăria unui restaurant din Anglia, în care a lucrat timp de 9 luni, Claudiu s-a întors în țară dornic să își clădească cariera de bucătar profesionist. De aproape 3 ani face parte din echipa de bucătari a restaurantului Belvedere din Brașov.
Pușcaș Virgil Ilie - Chios Social Lounge
Originar din Aiud, județul Alba, Ilie Pușcaș și-a început drumul culinar în 2014, primele sale experiențe în bucătărie fiind axate pe prepararea pizzei, însă pasiunea pentru gastronomie l-a purtat mult mai departe. Astăzi este Executive Chef la CHIOS Social Lounge din Cluj-Napoca. Cu dedicare și curaj, Ilie întâmpină fiecare provocare cu entuziasm și o vede ca pe o șansă grozavă de a învăța ceva nou.
Pușchilă Andra Beatrice - RUAL primul Aprobistro
Bucătăria este locul unde pasiunea se întâlnește cu ambiția, spune Andra Pușchilă. Ea și-a cultivat pasiunea pentru gătit din curiozitate, dar mai ales din dorința de a-l surprinde pe fiul ei cu preparate mereu noi. Și-a început cariera cu un stagiu de practică în HoReCa. De 3 ani o găsim în bucătăria restaurantului Rual, București. Bazându-se pe viteză de execuție și creativitate, Andra este pregătită să-și demonstreze abilitățile în Arenă.
Ruha Mirel Cristian - Elania Resort
Chef la Elania Resort din Cluj-Napoca, Mirel Ruha și-a început cariera în bucătărie la doar 18 ani, trecând de la ajutor de bucătar la rolul de chef, ghidat de mentori de renume. Pasiunea pentru gătit i-a fost insuflată din copilărie, iar perseverența și dorința de a învăța îl definesc. Pentru Mirel, Arena Bucătarilor este o provocare și o ocazie de a-și pune în valoare talentul autentic, explorând noi dimensiuni ale artei culinare.
FINALIȘTII:
Juriul a fost plăcut surprins de cei 8 finaliști care și-au arătat măiestria în arta culinară:
Adam Filip
Antohi Paul-Andrei
Eparu Irinel Marian
Leon Mihai
Miron Andrei Nicolae
Petre Mihai Robert
Pop Horațiu Laurențiu
Ruha Mirel-Cristian
Aceștia au adus în fața juriului rețete de senzație, care includeau ingredientele impuse din finala competiției: muschiuleț de porc, ficat de porc, gutuie și salvie.
Au fost punctate aspectul farfuriei, creativitatea și echilibrul compoziției, tehnicile folosite la gătit, echilibrul între elementele combinate și cum au fost armonizate principalele ingrediente cu celelalte, mirosul, texturile, corectitudinea temperaturile componentelor dish-ului la servire, asezonarea și nu în ultimul rând folosirea cât mai eficientă a ingredientelor din rețetă (reducerea risipei alimentare).
Concurenții au beneficiat fiecare de un ajutor la boxa de gătit, care și-a adus aportul la păstrarea curățeniei ustensilelor folosite și în general a igienei din boxă, și ea punctată de juriul tehnic, alături de ținuta impecabilă a tunicii concurentului sau acuratețea tehnicilor de gătit folosite.
Felicitări tuturor concurenților pentru talentul, creativitatea și inspirația cu care au adus magia în farfurii!