Rețete cu paste: Învață să alegi pastele perfecte pentru rețeta ta
De la tortellini, la spaghetti în sos bolognese, rețetele cu paste sunt printre preferatele multora. Însă, înainte de a ajunge la sos, este esențial să bifăm primul pas: alegerea pastelor. În continuare, poți vedea când au apărut, ce conținut nutrițional au, precum și care sunt principalele tipuri de paste.
Pastele - Un ingredient esențial în bucătărie
Cu un termen lung de valabilitate, preț accesibil și nenumărate rețete disponibile, pastele reprezintă baza unor mese rapide și sățioase, indiferent că este vorba de după-amiezile de weekend sau cine festive.
Scurt istoric
Primele mențiuni ale pastelor apar în jurul secolului al 13-lea, iar excavațiile arheologice arată că pastele făceau parte din meniul celor din zona mediteraneană încă din secolul al IV-lea Î.Hr.
Din Italia, rețetele de paste s-au răspândit în restul continentului odată ce nobilii englezi, dar nu numai, au început să viziteze capitalele europene. Un alt punct important a fost emigrarea multor italieni în SUA în jurul anului 1920.
Valoarea nutritivă
- Calorii - 220 calorii;
- Proteine - 8,1 g de proteine;
- Carbohidrați - 43 g;
- Fibre - 2,5 g;
- Mangan - 23% din doza zilnică recomandată (DZR);
- Seleniu - 53% din DZR;
- Vitamina B1 - 26% din DZR.
Beneficiile pastelor din grâu dur
- Conținut ridicat de acid folic;
- Indice glicemic redus;
- Conțin carotenoizi - esențiali pentru sănătatea ochilor.
Tipuri de paste
Iată principalele tipuri de paste:
Paste lungi
- Capellini;
- Spaghetti;
- Spaghettini;
- Spaghetti quadrati;
- Spaghettoni;
- Vermicelli;
- Fettuccine;
- Pappardelle;
- Linguini;
- Fettucce;
- Mezze fettucce;
- Bucatini;
- Tagliatelle;
- Mafaldine;
- Bigoli;
- Ziti;
- Scialatielli;
- Candele.
Sugestii de sosuri pentru rețetele cu paste:
- Sos simplu de roșii;
- Sos carbonara;
- Sos pesto;
- Sos puttanesca;
- Sos ragù;
- Sos amatriciana;
- Sos cacio e pepe.
Paste scurte
- Penne;
- Fusilli;
- Farfalle;
- Pennoni;
- Pennette;
- Pennettine;
- Conchiglie rigate;
- Gnocchi;
- Gnocchetti;
- Orecchiette;
- Rigatoni;
- Succhietti;
- Pennoni;
- Ziti tagliati;
- Maccheroni;
- Sedani;
- Lumachine;
- Chifferi Rigati;
- Rotelle;
- Radiatori;
- Gemelli.
Idei de rețete de paste scurte:
- Paste cu legume sotate în ulei de măsline;
- Paste cu brânză și unt;
- Paste cu sos de tomate și carne tocată;
- Salată de paste cu legume coapte pe grătar.
Paste umplute
- Ravioli;
- Tortellini;
- Tortelloni;
- Casunziei;
- Culurgiones;
- Agnolotti;
- Mezzelune;
- Cappelletti;
- Fagottini;
- Pansotti;
- Cannelloni;
- Manicotti;
- Anolini.
Paste pentru supă
- Stelle (steluțe);
- Ditalini;
- Ditaloni;
- Tubetti;
- Conchigliette;
- Pasta a riso;
- Peperini;
- Farfalline.
Sfaturi pentru alegerea și gătirea pastelor perfecte
- Citește eticheta și optează pentru paste din grâu dur pentru textură „al dente”;
- Adaugă apă și sare în funcție de tipul de paste folosite;
- Respectă timpul de fierbere de pe ambalaj;
- Pentru rețete de paste deosebite, alege un sos complementar formei pastelor;
- Nu clăti pastele, amestecă-le direct cu sosul.
Vezi aici rețetele noastre din această categorie
Paste carbonara - reteta clasica
Paste cu carne tocată și smântână
Pappardelle delicioase cu sos ragù, îmbogățite cu gustul fin al brânzei burrata sau cu o smântână fină.
Paste tagliatelle cu fructe de mare
Rețeta de tagliatelle cu fructe de mare este un mix de paste și ce are mai bun de oferit marea (creveți, scoici, calamar și somon). Dacă și tu vrei să prepari tagliatelle cu creveți, trebuie să încerci rețeta propusă de Chef Radu Darie.
Gnocchi cu sos alb
Nu ezita să încerci această rețetă gnocchi cu sos alb.
Gnocchi umpluți cu ciuperci și brânză cu mucegai, sos de smântână cu dovleac copt și salvie
Această rețetă de gnocchi este una ușor de gătit și lejeră. Delicioasă și sănătoasă, această rețetă de gnocchi îți va oferi confortul pe farfurie și gustul pe papilele gustative!
Ciuperci Stroganoff cu paste
Plină de savoare și preparată cu smântână vegană, aceasta este o rețetă ce se prepară în 30 de minute.
Gnocchi cu sos roșu gratinați
Cele mai bune ingrediente pentru această rețetă gnocchi cu sos roșu se găsesc la Selgros.
Gnocchi - rețeta italiană
Paste carbonara cu smântână și bacon
Deși acest preparat poartă impropriu numele de „carbonara”, nu este mai puțin adevărat că gustul său, modificat de onctuozitatea smântânii și gustul de afumătură al baconului este foarte apreciat, mai ales în Statele Unite, datorită cremozității sosului.
Paste al limone – rețeta italiană
Paste cu carne tocată
O rețetă clasică de lasagna, cu un sos rapid de carne, ca bază. Este un preparat cu care îți poți hrăni o familie mare. În plus, se poate congela și consuma cu o altă ocazie.
Paste cu șuncă, ciuperci și sos de smântână
Rețeta originală de paste carbonara a intrat în meniul bucătăriilor din toată lumea și a fost interpretată în diferite moduri.
Paste cu carne tocată și smântână
Pappardelle delicioase cu sos ragù, îmbogățite cu gustul fin al brânzei burrata sau cu o smântână fină.
Paste cu carne tocată și sos de roșii
Pentru această rețetă, alege ravioli proaspete cu carne sau tortellini cu carne.