Acasă Rețete Cu Paste: Învață Să Alegi Pastele Perfecte Pentru Rețeta Ta
spaghetti

Rețete cu paste: Învață să alegi pastele perfecte pentru rețeta ta

De la tortellini, la spaghetti în sos bolognese, rețetele cu paste sunt printre preferatele multora. Însă, înainte de a ajunge la sos, este esențial să bifăm primul pas: alegerea pastelor. În continuare, poți vedea când au apărut, ce conținut nutrițional au, precum și care sunt principalele tipuri de paste. 

Pastele - Un ingredient esențial în bucătărie

Cu un termen lung de valabilitate, preț accesibil și nenumărate rețete disponibile, pastele reprezintă baza unor mese rapide și sățioase, indiferent că este vorba de după-amiezile de weekend sau cine festive. 

Scurt istoric

Primele mențiuni ale pastelor apar în jurul secolului al 13-lea, iar excavațiile arheologice arată că pastele făceau parte din meniul celor din zona mediteraneană încă din secolul al IV-lea Î.Hr. 

Din Italia, rețetele de paste s-au răspândit în restul continentului odată ce nobilii englezi, dar nu numai, au început să viziteze capitalele europene. Un alt punct important a fost emigrarea multor italieni în SUA în jurul anului 1920. 

Valoarea nutritivă

  • Calorii - 220 calorii;
  • Proteine - 8,1 g de proteine;
  • Carbohidrați - 43 g;
  • Fibre - 2,5 g;
  • Mangan - 23% din doza zilnică recomandată (DZR);
  • Seleniu - 53% din DZR;
  • Vitamina B1 - 26% din DZR.

Beneficiile pastelor din grâu dur

  • Conținut ridicat de acid folic;
  • Indice glicemic redus;
  • Conțin carotenoizi - esențiali pentru sănătatea ochilor.

Tipuri de paste

Iată principalele tipuri de paste:

Paste lungi

  • Capellini;
  • Spaghetti;
  • Spaghettini;
  • Spaghetti quadrati;
  • Spaghettoni;
  • Vermicelli;
  • Fettuccine;
  • Pappardelle;
  • Linguini;
  • Fettucce;
  • Mezze fettucce;
  • Bucatini;
  • Tagliatelle;
  • Mafaldine;
  • Bigoli;
  • Ziti;
  • Scialatielli;
  • Candele.

Sugestii de sosuri pentru rețetele cu paste:

  • Sos simplu de roșii;
  • Sos carbonara;
  • Sos pesto;
  • Sos puttanesca;
  • Sos ragù;
  • Sos amatriciana;
  • Sos cacio e pepe.

Paste scurte

  • Penne;
  • Fusilli;
  • Farfalle;
  • Pennoni;
  • Pennette;
  • Pennettine;
  • Conchiglie rigate;
  • Gnocchi;
  • Gnocchetti;
  • Orecchiette;
  • Rigatoni;
  • Succhietti;
  • Pennoni;
  • Ziti tagliati;
  • Maccheroni;
  • Sedani;
  • Lumachine;
  • Chifferi Rigati;
  • Rotelle;
  • Radiatori;
  • Gemelli.

Idei de rețete de paste scurte:

  • Paste cu legume sotate în ulei de măsline;
  • Paste cu brânză și unt;
  • Paste cu sos de tomate și carne tocată;
  • Salată de paste cu legume coapte pe grătar.

Paste umplute

  • Ravioli;
  • Tortellini;
  • Tortelloni;
  • Casunziei;
  • Culurgiones;
  • Agnolotti;
  • Mezzelune;
  • Cappelletti;
  • Fagottini;
  • Pansotti;
  • Cannelloni;
  • Manicotti;
  • Anolini.

Paste pentru supă

  • Stelle (steluțe);
  • Ditalini;
  • Ditaloni;
  • Tubetti;
  • Conchigliette;
  • Pasta a riso;
  • Peperini;
  • Farfalline.

Sfaturi pentru alegerea și gătirea pastelor perfecte

  • Citește eticheta și optează pentru paste din grâu dur pentru textură „al dente”;
  • Adaugă apă și sare în funcție de tipul de paste folosite;
  • Respectă timpul de fierbere de pe ambalaj;
  • Pentru rețete de paste deosebite, alege un sos complementar formei pastelor;
  • Nu clăti pastele, amestecă-le direct cu sosul.

Vezi aici rețetele noastre din această categorie

carbonara_original

Paste carbonara - reteta clasica

Vezi detalii
paste-cu-carne-si-smanatana

Paste cu carne tocată și smântână

Pappardelle delicioase cu sos ragù, îmbogățite cu gustul fin al brânzei burrata sau cu o smântână fină.

Vezi detalii
tagliatelle_cu_fructe_de_mare

Paste tagliatelle cu fructe de mare

Rețeta de tagliatelle cu fructe de mare este un mix de paste și ce are mai bun de oferit marea (creveți, scoicicalamar și somon). Dacă și tu vrei să prepari tagliatelle cu creveți, trebuie să încerci rețeta propusă de Chef Radu Darie

Vezi detalii
reteta gnocchi cu sos alb

Gnocchi cu sos alb

Nu ezita să încerci această rețetă gnocchi cu sos alb.

Vezi detalii
reteta_gnocchi

Gnocchi umpluți cu ciuperci și brânză cu mucegai, sos de smântână cu dovleac copt și salvie

Această rețetă de gnocchi este una ușor de gătit și lejeră. Delicioasă și sănătoasă, această rețetă de gnocchi îți va oferi confortul pe farfurie și gustul pe papilele gustative!

Vezi detalii
ciuperci-Stroganoff-cu-paste

Ciuperci Stroganoff cu paste

Plină de savoare și preparată cu smântână vegană, aceasta este o rețetă ce se prepară în 30 de minute.

Vezi detalii
reteta gnocchi cu sos rosu

Gnocchi cu sos roșu gratinați

Cele mai bune ingrediente pentru această rețetă gnocchi cu sos roșu se găsesc la Selgros.

Vezi detalii
gnocchi reteta italiana

Gnocchi - rețeta italiană

Vezi detalii
pasta_with_bacon

Paste carbonara cu smântână și bacon

Deși acest preparat poartă impropriu numele de „carbonara”, nu este mai puțin adevărat că gustul său, modificat de onctuozitatea smântânii și gustul de afumătură al baconului este foarte apreciat, mai ales în Statele Unite, datorită cremozității sosului.

Vezi detalii
spaghete_cu_lamaie

Paste al limone – rețeta italiană

Vezi detalii
lasagna-sos-carne-si-rosii

Paste cu carne tocată

O rețetă clasică de lasagna, cu un sos rapid de carne, ca bază. Este un preparat cu care îți poți hrăni o familie mare.  În plus, se poate congela și consuma cu o altă ocazie.

Vezi detalii
paste_cu_ciuperci

Paste cu șuncă, ciuperci și sos de smântână

Rețeta originală de paste carbonara a intrat în meniul bucătăriilor din toată lumea și a fost interpretată în diferite moduri.

Vezi detalii
paste-cu-carne-si-smanatana

Paste cu carne tocată și smântână

Pappardelle delicioase cu sos ragù, îmbogățite cu gustul fin al brânzei burrata sau cu o smântână fină.

Vezi detalii
ravioli-cu-carne-si-sos-rosii

Paste cu carne tocată și sos de roșii

Pentru această rețetă, alege ravioli proaspete cu carne sau tortellini cu carne.

Vezi detalii