Rețete de tarte: învață să faci tarte perfecte
Aparenta banală tartă, cu baza ei clasică, poate susține posibilități infinite de umplutură sărată sau dulce și poate fi servită ca aperitiv sau chiar la desert. Pentru mulți, însă, stăpânirea artei pregătirii unei tarte poate părea cel puțin dificilă. Stai fără griji! În cele ce urmează, vei putea descoperi harta pentru a pregăti tarte perfecte.
Ce este tarta
Poate părea o întrebare naivă, însă nu este chiar așa. O tartă este o prăjitură plată, de obicei, rotundă, realizată dintr-o bază de patiserie umplută cu diverse ingrediente (legume, brânză, fructe, cremă etc.), coaptă la cuptor, și care se servește, de obicei, rece.
Termenul de „tartă” provine din „tourte” care este moștenit și adaptat din termenul latin „turta”, cunoscută încă de la sfârșitul secolului al IX-lea ca reprezentând o pâine rotundă.
Tipuri de tarte
Tartele sunt atât de populare, încât pare imposibil de definit toate rețetele de tarte existente. Iată care sunt principalele tipuri de tarte, definite mai ales după tipul de bază folosit.
Tartă pe bază de crustă simplă (clasică)
Mulți oameni, atunci când vorbesc despre tartă, se referă la acest tip de tartă. Preparatul are baza și părțile laterale din aluat, iar umplutura poate fi diferită. Excepție face tarta Tatin și alte tarte de acest fel, pentru care aluatul se așază deasupra, iar după coacere este întoarsă invers, pentru ca umplutura să capete rolul central.
Minitartă
Minitarta (tartelette) este, așa cum îi spune și numele, o tartă mai mică. De obicei, e dulce, cu fructe și cremă de patiserie.
Tartă pe bază de crustă dublă (double crust)
În acest caz, aluatul este împărțit în două. Prima jumătate va servi drept bază, iar a doua va fi așezată deasupra umpluturii și pe margini. Uneori, se fac mici tăieturi sau împunsături, pentru a permite eliberarea aburilor în timpul coacerii.
👉 Vrei să îți alimentezi pasiunea pentru ingrediente de calitate, ca să pregătești tarte? Folosește-te de cardul Selgros, care se eliberează inclusiv persoanelor fizice. Tot ce ai de făcut pentru a-l obține este să completezi formularul din aplicație sau să mergi la biroul Informații Clienți, din cadrul magazinului.
Tartă fâșii
O formă particulară a tartei cu două cruste este cea în care capacul este format nu dintr-o bucată uniformă de aluat, ci din fâșii așezate simetric. Acestea creează un aspect deosebit și sunt pregătite mai ales la petreceri sau la alte ocazii speciale.
Tartă sfărâmicioasă
Deși este numită, uneori, plăcintă sfărâmicioasă, acest preparat este, din punct de vedere gastronomic, o tartă. În rețeta tradițională, se umple cu un amestec de unt, zahăr alb, zahăr brun și făină.
Tartă tip galette
Tarta galette are un aspect rustic și lejer. Umplutura este așezată în centrul aluatului, iar acesta este pliat în forme naturale, peste umplutură.
👉 Dacă ești pasionat de arta gastronomică și îți dorești să te bucuri de ingrediente de cea mai bună calitate, instalează-ți aplicatia Selgros. Aici vei găsi ultimele promoții, oferte personalizate și prețuri speciale, la o gamă vastă de produse.
Ingrediente de bază pentru aluat de tartă
Pentru a pregăti aluatul potrivit pentru rețete de tarte perfecte, ai nevoie de ingrediente de calitate și de câteva recomandări de patiserie. Află mai multe despre prepararea aluatului de tartă dulce și a aluatului de tartă sărată.
Prepararea aluatului de tartă dulce
Dacă pregătești aluat pentru rețete de tarte dulci, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- Făină - în general, se folosește făina 000, însă poți utiliza și făină de patiserie, pentru o textură mai fragedă;
- Grăsimi - untul este varianta clasică, însă îl poți înlocui cu ulei de cocos, pentru rețetele vegetariene;
- Îndulcitor - zahăr granular și/sau zahăr pudră;
- Ouă - leagă compoziția;
- Un praf de sare - pentru a accentua gusturile.
Iată care sunt pașii de bază pentru a pregăti aluatul pentru o tartă dulce:
- Combină ingredientele uscate - făina, zahărul și sarea.
- Taie untul în cubulețe. Amestecă untul cu ingredientele uscate - poți face asta cu degetele sau cu un robot de bucătărie. Rezultatul este același: un aluat sfărâmicios.
- Adaugă ouăle și amestecă ușor, până la încorporare. Evită să amesteci prea mult.
- Pune aluatul obținut în folie alimentară și lasă la frigider minimum 30 de minute sau chiar peste noapte. Acest lucru permite relaxarea glutenului și strângerea aluatului în timpul coacerii.
- Scoate aluatul de la frigider. Întinde-l pe o suprafață cu făină.
- Pune aluatul în tava pentru tartă, apoi adaugă umplutura.
O altă opțiune este să pui tava cu aluat la cuptor și să lași să se coacă ușor (10-15 minute), apoi să o scoți și să pui umplutura. Astfel, vei preveni strângerea aluatului la cuptor.
Prepararea aluatului de tartă sărată
Aluatul pentru rețete de tarte sărate se aseamănă cu acela pentru tarte dulci, cu anumite excepții. Iată de ce ingrediente ai nevoie:
- Făină - se folosește făină 000, însă poți utiliza și făină integrală, pentru o nuanță mai pământie;
- Grăsimi - în general, se folosește untul, însă îl poți înlocui cu ulei de cocos ori cu ulei de măsline;
- Un praf de zahăr, pentru echilibrarea gusturilor;
- Ouă - în unele rețete se folosesc, în altele nu;
- Sare;
- Arome - rozmarin, piper negru, cimbru și altele, în funcție de rețetă.
Vezi care sunt pașii pentru a pregăti aluatul pentru rețete cu tarte sărate:
- Combină ingredientele uscate: amestecă făina, sarea și condimentele, într-un bol încăpător.
- Taie untul rece cubulețe și amestecă-l cu ingredientele uscate, fie manual, fie cu un robot de bucătărie, până obții un aluat sfărâmicios.
- Adaugă lichide - față de aluatul pentru rețete de tarte dulci, aici oul este de multe ori înlocuit cu apă rece de la frigider. Adaugă apa treptat (câte o linguriță), apoi amestecă ușor, pentru omogenizare.
- Pune aluatul pentru tarte sărate în folie alimentară și pune-l la frigider, între 30 de minute și 12 ore.
- Scoate aluatul de la congelator. Întinde-l pe un blat cu făină.
- Transferă aluatul în tava de copt și pune umplutura.
Cele mai populare umpluturi pentru tarte
Acum că știi cum să pregătești aluatul pentru rețete cu tarte, este momentul să trecem la umplutură. Aceasta este de patru tipuri: pe bază de cremă, pe bază de ou, pe bază de fructe și umplutură sărată. Să le luăm pe rând.
Tarte cu cremă
În general, rețetele de tarte pe bază de cremă se servesc reci, la desert, în zilele calde de vară. Crema este pregătită separat, apoi este adăugată pe aluatul precopt. Iată care sunt principalele tipuri de rețete de tarte cu cremă.
Tartă cu ciocolată
Poate include cremă de ciocolată, ganaș sau mousse. Uneori, se decorează cu fructe, frișcă sau fulgi de ciocolată.
Tartă cu bezea
Este o tartă cu cremă, acoperită cu bezea. Mai apoi, tarta este pusă la cuptor și capătă o nuanță aurie. Un tip popular de tartă cu bezea este tarta cu cremă de lămâie și bezea.
Tarte pe bază de ou
Spre deosebire de rețetele de tarte cu cremă, acestea (pe bază de ou) merg la cuptor împreună cu aluatul crud.
Tartă de patiserie
Se folosește un aluat clasic, iar umplutura este una tipică de patiserie (unt, făină, păstaie de vanilie și, uneori, și lămâie). Tarta se lasă la cuptor până când crema se întărește.
Tartă șah
Această tartă este originară din sudul SUA. Umplutura include ouă, zahăr, unt, lapte, mălai și oțet. Există și varietăți pe bază de ciocolată, caramel sau unt de arahide.
Pasteis de Nata
Pasteis de Nata (sau pasteis de Belém) sunt tarte tradiționale portugheze. De fapt, sunt minitarte umplute cu o cremă de ouă, zahăr, lapte și vanilie.
Tarte pe bază de fructe
Rețetele de tarte cu fructe includ fructe proaspete sau din compot. Iată câteva dintre fructele care se potrivesc în tartele de fructe:
- Piersici;
- Nectarine;
- Caise;
- Fructe de pădure;
- Mango;
- Ananas;
- Kiwi;
- Portocale;
- Mere.
Minitartele cu fructe sunt printre cele mai îndrăgite deserturi. Au la bază o crustă crocantă, bogată în unt, umplută cu cremă de vanilie. Sunt ușor de adaptat, după preferințe.
Tarte sărate
Rețetele de tarte sărate sunt perfecte atât pentru a înlocui un fel la masă, cât și pentru picnic. Iată câteva dintre cele mai populare rețete de tarte sărate.
Tarta cu pui și legume
Este o tartă gustoasă, cu umplutură de carne, legume și sos, perfectă pentru o masă de toamnă sau iarnă târzie.
Quiche
Quiche este o rețetă de tartă franceză, pregătită din aluat de patiserie (sărat) și umplutură de sos, ouă și brânză. Există și variante cu bacon, carne de vită sau legume.
Tartă cu legume
Tartele cu legume sunt populare printre vegetarieni și nu numai. Poți folosi spanac, broccoli, morcov, ardei gras, toate la un loc sau o altă combinație de legume preferate.
Tartă Ratatouille
Ratatouille este o rețetă de tocană din zona Provence (a Franței), adaptată la forma de tartă. Umplutura este un fel de tocană rustică de vinete, zucchini, roșii și ardei gras.
👉Poți pregăti Ratatouille chiar și la tigaie. Descoperă, pe blogul Selgros, rețeta pentru Ratatouille la tigaie.
De la deserturile cu bezea sau ciocolată la Quiche Lorraine sau Ratatouille, am trecut prin minunata lume a tartelor. Împarte cu persoanele dragi bucuria de a pregăti și de a servi tarte dulci sau sărate. Spor la treabă!
Vezi aici rețetele noastre din această categorie
Tartă cu fructe exotice
Descoperă arome exotice în această rețetă delicioasă de tartă cu fructe exotice by Radu Darie.
Tartă cu lapte condensat și lime
Această tartă cu lapte condensat și lime are o crustă din biscuiți graham, o umplutură cremoasă cu lapte condensat dulce și o frișcă de casă deasupra. Este foarte ușor de preparat și arată spectaculos.
Tartă cu lime și bezea
Rețeta de mai jos este delicioasă și merge servită la o petrecere. Bezeaua poate fi înlocuită cu frișcă, ce se va pune peste tartă înainte de servire.
Tartă cu lime și cocos
Rețeta de mai jos combină ingredientele clasice ale tartei cu lime cu dulceața laptelui de cocos. Desertul poate fi decorat cu fulgi de cocos rumeniți și frișcă.
Tartă de lămâie cu blat de biscuiți, congelată
ceastă rețetă este, de fapt, o înghețată de tartă de lămâie cu blat de biscuiți. Crema se fierbe pe aragaz și se toarnă în crusta coaptă, apoi se dă la congelator.
Prăjitură cu lapte condensat, fără coacere
Dacă nu dorești să folosești cuptorul, poți prepara o delicioasă prăjitură cu lapte condensat, fără coacere. Este la fel de bună ca cea preparată la cuptor.
Tartă Provence cu dovlecei
Această tartă aduce în farfurie arome de vară: dovlecei, roșii și rozmarin.
Tartă provensală cu ton
O plăcintă rustică, plină de aromă, cu muștar, ton și roșii.
Tartă provensală simplă
Ai nevoie de o jumătate de oră pentru a pregăti această tartă simplă, dar savuroasă.
Tartă provensală cu ciuperci
Această tartă este o sursă bună de proteine vegetale.
Tarte de Menton, cu ceapă și măsline
Această tartă nu conține decât ceapă și măsline, dar este foarte gustoasă.
Tartă sărată fără gluten
Tartă cu mascarpone și căpșuni - blat gluten free
Fie că o servești ca desert la o masă festivă sau ca gustare răcoritoare în zilele călduroase, tarta cu căpșuni fără gluten va cuceri cu siguranță gusturile tuturor.
Tartă de primăvară
Tarta de primăvară vine în întâmpinare cu prospețime, culori vii și arome vibrante. Primăvara este anotimpul potrivit pentru o tartă sărată care te îmbie la sărbătoare.
Tartă cu ciuperci
Tarta cu ciuperci este o alegere perfectă pentru o masă delicioasă și hrănitoare, care îmbină arome bogate într-un preparat fără carne. Chef Radu Darie, cunoscut pentru creativitatea sa în bucătărie, propune o variantă plină de savoare, completată de parmezanul fin și sosul de roșii de casă, care dau o notă ușor dulce și cremoasă tartei.