Acasă Găluște Cu Prune

Găluște cu prune

galuste cu prune ca in ardeal

Găluștele cu prune, numite și gomboți de cartofi cu prune, sunt un desert delicios, ieftin și se prepară rapid pentru o masă în familie.

Un desert rustic și delicios, găluștele cu prune pot încheia cu succes un prânz de duminică în familie, dar pot fi servite și la micul dejun sau ca gustare. Aluatul este simplu de preparat, din cartofi, și are avantajul că nu se întărește în timpul gătitului, având consistența găluștelor de tip gnocchi italienești. Găluștele sunt pufoase și, în același timp, suculente datorită fructelor cu care pot fi umplute.
Rețeta tradițională conține prune, dar acestea pot fi înlocuite cu alte fructe cu sâmbure, după preferințe, de exemplu, caise

Prune dulci cu scorțișoară, învelite într-un aluat fraged și pufos din cartofi – aceste găluște sunt un desert accesibil, ușor de preparat și vor face deliciul familiei și oaspeților.

Poți încerca o rețetă de găluște cu prune de post sau găluște cu prune congelate, dacă nu e sezon de prune. Impresionează-ți familia cu una dintre rețetele de mai sus. Gomboții pufoși se servesc cu zahăr, scorțișoară și voie bună

Fie că faci găluște cu prune ca în Ardeal sau Banat, fie gomboți cu prune rețeta ungurească, dacă respecți aceste detalii la preparare, găluștele tale vor avea o textură pufoasă și un gust minunat.

Aceste găluște cu prune, rețeta ungurească, pot fi servite ca desert sau chiar singure, la mic dejun sau la cină, datorită faptului că sunt foarte consistente. Ele pot fi alegerea perfectă pentru o cină în familie sau pentru o masă festivă. Aroma dulce a prunelor și textura moale a aluatului se combină perfect, oferind o experiență culinară deosebită

Rețeta de găluște cu prune ca în Ardeal pe care ți-o propunem, cea originală, este ușor de făcut și nu impune ingrediente deosebite, fiind potrivită chiar pentru cei ce încep să deprindă tainele bucătăriei.

Sfaturi utile

Tradiționale în Banat și Ardeal, unde au venit pe filieră germano-austriacă și maghiară, găluștele cu fructe se prepară în multe țări din Europa Centrală și de Est. Principiul este același, un aluat din cartofi, făină și ouă, foarte simplu de preparat, fructe aromate și un înveliș ușor crocant de pesmet dulce. Dacă vrei cele mai pufoase găluște cu prune, iată mai jos câteva sfaturi pentru prepararea lor.

Aluat gomboți cu cartofi

Pentru un aluat gomboți cu cartofi foarte pufos, ai nevoie de cartofii potriviți, albi, neapărat un soi făinos. Aceștia se fierb în coajă în apă cu puțină sare. Cartofii nu se fierb descojiți ori tăiați cubulețe, pentru că vor absorbi foarte multă apă și, implicit, foarte multă făină. Cartofii se descojesc, apoi se zdrobesc cu ustensila de piure, cu o furculiță sau se rad. Nu omite oul, acesta are rolul de liant, și nici sarea care dă gust aluatului. Unele rețete includ și puțin ulei, circa 3 linguri la o jumătate de kilogram de cartofi, și, de asemenea, griș, aproximativ 2 linguri la aceeași cantitate. Nu pune de la început toată făina pentru ca aluatul să nu devină prea tare. Aluatul nu se frământă mult pentru a rămâne pufos.

Asamblarea găluștelor cu fructe

Aluatul, fiind moale și lipicios, se modelează sub formă de discuri cu mâinile ude sau unse cu ulei. Asigură-te că umplutura este bine sigilată ca să nu iasă din găluște în timpul fierberii. Un alt truc este să lași aluatul la frigider timp de o jumătate de oră pentru a se întări și a fi mai ușor de prelucrat.

Umplutura găluștelor cu prune

În mod tradițional, gomboții cu cartofi se umplu cu prune, dar poți folosi și alte fructe similare. Fructele se pun întregi – unele persoane le folosesc inclusiv cu sâmburi. Gustă-le înainte pentru a vedea cât sunt de dulci. Dacă sunt ușor acrișoare, le poți presăra pe dinăuntru cu zahăr, eventual cu scorțișoară. Pentru o notă crocantă, prunele se pot umple cu miez de nucă întreg.

Fierberea găluștelor cu prune

Găluștele cu prune se fierb în multă apă în care ai pus sare. Se pun în tranșe la fiert, pentru a nu aglomera oala, și se lasă la foc mic pentru a nu se dezintegra. La început, găluștele vor cădea la fund, dar, când sunt gata, se vor ridica la suprafață, moment din care le mai fierbi 5 minute. Scoate găluștele din apă cu ajutorul unei palete cu găuri și tăvălește-le prin pesmet.

Pesmet pentru găluști cu prune

Pesmetul le oferă găluștelor textură. Acesta se rumenește în unt timp de câteva minute, apoi se adaugă zahăr și, după gust, scorțișoară.

Cum servești găluștele cu prune?

Desertul se servește cald, presărat cu zahăr și scorțișoară. După ce s-au răcit, găluștele devin ușor cleioase, dar pot fi încălzite la cuptorul cu microunde. Găluștele sunt delicioase și reci.

Cum să faci cele mai pufoase găluște cu prune?

Fierbe cartofii întregi, în coajă. Dacă îi fierbi curățați și tăiați, vor absorbi prea multă apă, ceea ce te va obliga să adaugi făină, iar aluatul va ieși tare.
Folosește cartofi albi, făinoși.
Adaugă griș în compoziția aluatului, pentru ca acesta să rămână moale și fraged.
Pesmetul se prăjește în unt cu foarte puțin ulei, întrucât uleiul împiedică untul să se ardă.
Modelează găluștele cu prune cu mâna umedă.
După frământare, aluatul trebuie să fie moale și ușor lipicios.
Nu adăuga prea multă făină, pentru că aluatul se va întări.
Folosește un vas înalt cu apă – gomboții nu se vor lipi de fundul vasului.
Nu pune la fiert prea multe găluște deodată; 3-4 sunt suficiente pentru un vas mediu.
Imediat după ce le scoți din oala în care au fiert, tăvălește găluștele în pesmet

Pentru gomboţi cu prune, reţeta ungurească, poți lăsa fructele așa cum sunt, fără a înlătura sâmburele. În acest fel, ai mai multe șanse ca micile găluști să nu se împrăștie în timpul fierberii sau al garnisirii cu pesmet.
Pentru a-ți ușura munca la rețeta de gomboți cu prune, rupe – cu mâinile udate în prealabil – bucăți din aluat, aplatizează-le în palmă sub forma unui mic disc rotund, cu grosimea de circa un centimetru, așază pruna întreagă în centru și închide aluatul de jur împrejurul fructului.
Poți folosi pentru aluatul de gomboți cu cartofi resturile de piure care au unt sau smântână în compoziție – sunt la fel de bune și reprezintă o soluție economică.
Vrei să pregătești rețeta de gomboți cu prune și nu știi de unde să-ți procuri ingredientele? Instalează-ți chiar acum aplicatia Selgros, prin care ai acces la noutăți despre ultimele promoții, poți răsfoi cataloagele cu oferte personalizate și beneficiezi de o gamă largă de produse la prețuri speciale.
Poti prepara reteta de găluște cu prune fără cartofi, folosind un aluat combinat de griș și făină. Pentru rețeta de galuște cu prune cu griș, se folosesc circa 200 de grame de făină și cam 400 de grame de griș
Poți prepara și găluște cu prune cu aluat opărit din griș. Fără să fie cele mai pufoase găluște cu prune, au, totuși, avantajul că se pregătesc ușor, adăugând 250 de grame de griș în apă clocotită, cu sare și unt și amestecând până când lichidul este absorbit și se formează aluatul.
În timpul anotimpului rece, se pot prepara și găluște cu prune congelate. Dacă nu îți plac prunele, poți folosi caise sau cireșe mai mari.
Folosirea scorțișoarei este opțională. În multe părți din zona Ardealului, gomboții cu prune se servesc alături de smântână, mai ales atunci când sunt pregătiți ca fel principal.
Ca variantă la aluatul de cartofi, poți încerca un aluat compus din 450 de grame de brânză grasă de vaci, 50 de grame făină, 50 de grame griș, două ouă și coajă rasă de lămâie, fără zahăr. Găluștele vor ieși pufoase, dar trebuie manevrate cu atenție, din cauza faptului că aluatul este unul delicat, care se poate dezintegra destul de ușor.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

galuste cu prune

Găluște cu prune ca în Ardeal

Rețeta de găluște cu prune ca în Ardeal este una ieftină și care se prepară rapid.

Vezi detalii
sos pentru galuste cu prune

Sos pentru găluște cu prune

Găluștele cu prune pot fi servite simple, cu sos, de exemplu, de vanilie sau fructe, cu iaurt ori smântână.

Vezi detalii
reteta galuste cu prune cu gris

Găluște cu prune cu griș

Nu ezita să încerci această rețetă găluște cu prune cu griș savuroasă.

Vezi detalii
gomboti cu prune reteta ungureasca

Gomboți cu prune rețeta ungurească

Gomboți cu prune rețeta ungurească pot fi serviți la desert, dar și ca fel principal.

Vezi detalii
galuste-cu-prune

Găluște cu prune rețeta rapidă

Găluștele cu prune, cunoscute și ca gomboți cu prune, sunt un desert tradițional din Europa Centrală și de Est și sunt preparate din cartofi, făină, ouă, pesmet, prune.

Vezi detalii
galuste-cu-prune-pe-farfurie

Gomboți cu prune, altă rețetă ungurească

Pentru gomboţi cu prune mai mici poți lăsa fructele cu sâmbure, ai mai multe șanse ca găluști să nu se împrăștie în timpul fierberii sau al garnisirii cu pesmet.

Vezi detalii
farfurie-cu-galuste

Găluște cu prune fără cartofi

Găluștele se pot face și fără cartofi. Se servesc calde, presărate cu zahăr și scorțișoară, dar sunt delicioase și reci. Pot fi încălzite, dacă le preferi calde.

Vezi detalii
gomboti-de-pune

Găluște cu prune cu griș, o altă rețetă

Poți prepara și găluște cu prune cu aluat opărit din griș. Nu sunt chiar cele mai pufoase găluște cu prune, dar au totuși avantajul că se pregătesc ușor.

Vezi detalii
galuste_cu_prune_in_pesmet

Gomboți cu prune, încă o rețetă ungurească

Găluștele cu prune pot încheia cu succes un prânz de duminică în familie, dar pot fi servite și ca gustare.

Vezi detalii