Sos tahini/pasta de susan
Tahini sau pasta de susan este un aliment delicios și sănătos, care poate fi folosit la prepararea multor feluri de mâncare, sărate sau dulci. Iată, mai jos, câteva rețete delicioase cu sos tahini.
Dacă plănuiești să te bucuri de aromele Orientului la tine acasă și să prepari rețetele pe care ți le recomandăm, vino la Selgros pentru a te aproviziona cu toate ingredientele necesare. Pentru că la noi găsești un număr extrem de mare de produse, toate de calitate, pentru profesioniști și pasionați de bunătățuri.
Am pregătit, mai jos, câteva rețete cu pastă de susan și informații despre utilizarea acesteia în bucătărie.
Tahini este un aliment foarte sănătos, de aceea nu ar trebui să te limitezi să îl folosești la clasicul humus ori la falafel. Include-l în sosurile pentru salată sau în prăjituri și nu vei regreta, pentru că vei avea un plus de aromă în aceste preparate.
Sfaturi utile
Tipuri de tahini
Pe piață, există mai multe tipuri de tahini cu proprietăți diferite, în funcție de modul de fabricare, respectiv dacă este sau nu păstrată coaja semințelor. Tahini alb este fabricat în întregime din susan alb decojit, în timp ce tahini integral conține doar semințe cu coajă. Există, de asemenea, tahini semi-integral, un amestec între cele două, mai digerabil decât cel complet.
Pe oricare intenționezi să îl prepari, un lucru este singur: dacă vii la Selgros vei găsi ingrediente variate, de calitate, perfecte pentru a-ți hrăni pasiunea pentru gătit. Ia-ți cardul Selgros și mergi la cumpărături!
Beneficiile pastei tahini
Susanul este o sămânță oleaginoasă, din aceeași familie cu nucile, bogată în acizi grași nesaturați, deci benefică pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, susanul este bogat în proteine, 100 de grame conținând 25 de grame de proteine, la fel ca o coastă de vită. De asemenea, susanul conține un nivel mare de fibre, ceea ce îl face benefic pentru asigurarea unui tranzit intestinal bun. În plus, pasta tahini are diverse minerale, precum fosfor, magneziu, potasiu, calciu, seleniu și fier, fiind bună în combaterea oboselii, crampelor și dificultăților de concentrare.
Sosuri cu tahina
Falafelul și humusul sunt preparate deja foarte cunoscute la noi, dar există multe alte rețete cu sos tahina, pentru o doză bună de calciu, vitamina E și acizi grași nesaturați:
- Vinegretă cu tahini - amestecă 1 lingură de tahini cu 3 linguri ulei de măsline, sucul de la o lămâie, 1 cățel de usturoi pisat, sare, piper. Adaugă 1-2 linguri de apă și bate sosul cu o furculiță. Garnisește cu pătrunjel tocat și servește cu salate sau legume crude.
- Sos tahini pentru paste - fierbe pastele în mod obișnuit. Când le scurgi, păstrează 2-3 linguri din apa de gătit și amestecă-le cu 2 linguri de tahini. Este o bază cremoasă, care va merge perfect cu pastele cu legume sau cu șuncă.
- Unt parfumat cu tahini - amestecă 100 g de unt nesărat cu 2 linguri de tahini și un vârf de cuțit de sare. Formează un sul pe care îl împachetezi în hârtie de copt și îl păstrezi la congelator. Servește acest unt gustos cu cartofi la aburi ori pește la cuptor.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Pasta de susan pregătită în casă
Vei găsi cu ușurință pasta de susan în magazinele de produse bio sau orientale.
Humus cu pastă de susan, dovleac și năut
Cel mai cunoscut humus este cel din năut, dar acest aperitiv se poate prepara cu majoritatea leguminoaselor (linte, fasole roșie sau albă, sfeclă).
Baba ganoush
Vinete cu aromă de fum, pastă tahini și semințe de rodie - sunt ingredientele principale ale unui aperitiv delicios.
Falafel, pită și salată cu sos tahini
Un preparat cu destul de multe calorii, dar care merge servit la un prânz de duminică, în familie.
Prăjitură cu tahini
Acest desert seamănă cu un chec clasic, dar are o aromă specială. Servește cu o ceașcă de ceai sau cafea.
Biscuiți cu tahini și cacao
Acești biscuiți moi la interior, preparați din ingrediente sănătoase, se pot servi ca gustare sau desert.