Rețete cu carne de vită – Învață să alegi și să gătești carnea de vită
Datorită gustului său savuros și texturii bogate, carnea de vită este utilizată într-o varietate largă de rețete, de la preparate rapide și simple la mâncăruri sofisticate. Fie că este gătită pe grătar, la cuptor, prăjită sau fiartă, carnea de vită se bucură de popularitate în bucătăriile din întreaga lume, fiind ingredientul principal într-o gamă diversă de preparate culinare.
Despre carnea de vită
Carnea de vită este unul dintre cele mai populare și apreciate tipuri de carne consumate în întreaga lume, cu o istorie îndelungată în diverse culturi culinare.
Informații nutriționale
Carnea de vită oferă o gamă variată de nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră. La 100 de grame, aceasta furnizează în mod obișnuit aproximativ 250 de calorii, 27 de grame de proteine și 15 grame de grăsimi. De asemenea, ea conține și minerale importante, precum fier, zinc, potasiu și seleniu.
Cum alegi carnea de vită
Când este proaspătă, carnea de vită are culoarea roșu aprins, iar grăsimea este albă. Textura sa ar trebui să fie fermă, dar ușor elastică la atingere.
Aspectul și calitatea cărnii de vită pot varia în funcție de vârsta animalului, regiunea de proveniență și modul în care a fost crescut și prelucrat. O carne de vită proaspătă de calitate va avea un aspect uniform și o textură fragedă.
Cu aplicatia Selgros, te bucuri de și mai multe beneficii. Ai acces la cele mai recente cataloage, funcționalități suplimentare ca să îți planifici cumpărăturile și ești informat la zi despre ultimele promoții.
La ce temperatură păstrezi carnea de vită
În mod obișnuit, carnea de vită crudă poate fi depozitată în frigider timp de 3 până la 5 zile. Dacă dorești să păstrezi carnea de vită pe termen lung, o poți congela. În congelator, poate fi păstrată între 6 luni și un an.
Carnea de vită gătită poate fi depozitată în frigider timp de aproximativ 3 până la 4 zile, iar în congelator poți să o depozitezi timp de aproximativ 2 până la 3 luni.
La ce temperatură gătești carnea de vită
Pentru a găti carne de vită la grătar sau la cuptor, pentru a obține o friptură fragedă, temperatura optimă este în jurul a 175-200ºC. Este important să preîncălzești cuptorul sau grătarul la această temperatură înainte de a adăuga carnea.
Dacă optezi pentru o gătire îndelungată la temperaturi mai mici, cum ar fi prepararea unei tocănițe sau a unei ciorbe, temperatura ideală ar fi undeva între 90 și 120ºC. Această metodă de gătit permite cărnii să se înmoaie treptat și să devină suculentă.
Cum alegi carnea de vită potrivită cu rețeta ta
Dacă îți dorești o friptură fragedă și reușită, optează pentru carne marmorată de vită, care prezintă firicele de grăsime intramusculare și este extrem de fragedă. Pentru grătare și fripturi, fileul, antricotul, vrăbioara și coastele sunt ideale.
Antricotul, puțin mai gras, este potrivit pentru grătar. Coastele sunt perfecte pentru fripturi la grătar sau cuptor, datorită aromei lor aparte. Vrăbioara este cea mai slabă parte și poate fi pregătită la cuptor sau grătar.
Pentru ciorbe și tocănițe, folosește pulpa de vită tăiată în bucăți mici sau rasolul.
Hrănește-ți pasiunea la Selgros și alege calitatea pentru familia ta. Descoperă ofertele top și profită de cele mai bune oferte la produsele preferate.
Gătire antricot de vită
Ingrediente:
- un antricot de vită (aproximativ 250–300 grame)
- 1-2 căței de usturoi
- 50 g unt
- Sare și piper
- Ulei de măsline
Mod de preparare:
- Lasă carnea la temperatura camerei timp de 30 de minute.
- Încălzește o tigaie la foc mediu cu un strop de ulei de măsline.
- Sigilează antricotul în tigaie timp de 30 de secunde pe fiecare parte.
- Adaugă untul și gătește antricotul pe fiecare parte timp de 4-5 minute pentru o carne în sânge sau 7–8 minute pentru o carne mediu gătită.
- Adaugă cățeii de usturoi în ultimele 2 minute pentru a elibera aromele.
- După gătire, adaugă sare și piper și lasă carnea să se odihnească timp de 5-10 minute.
- Taie antricotul în felii groase și servește-l cu usturoiul prăjit.
Poți să servești antricotul alături de cartofi copți. Descoperă în acest articol secretele prepararii cartofilor copti și o rețetă pe care o poți încerca.
Gătire mușchi de vită
Ingrediente:
- 4 bucăți de mușchi file de vită de o grosime de 1,5-2 cm
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 linguri de rozmarin
- 2 linguri sare
- ¼ cană hașmă, tăiată cubulețe
- 4 căței de usturoi, tocați
- 1 cană de Cabernet Sauvignon
- 1 lingură de muștar Dijon
- 2 linguri de unt
- 3 linguri pătrunjel tocat
- Sare și piper
Mod de preparare:
- Încălzește uleiul într-o tigaie, la foc mediu-mare. Combină rozmarinul cu piperul și sarea într-un bol mic și asezonează friptura cu amestecul obținut. Prăjește carnea pe fiecare parte, timp de 1-2 minute.
- Pune apoi mușchiul de vită în cuptorul preîncălzit la 200ºC pentru 5-10 minute.
- Scoate mușchiul din tigaie și adaugă hașma și usturoiul, lăsându-le pe foc pentru aproximativ două minute. Amestecă totul cu vin și muștar și ține pe foc până când sosul scade.
- Adaugă rozmarinul rămas, apoi pune untul până se topește. Scoate conținutul din tigaie, adaugă pătrunjelul și adaugă sare după gust.
- Servește friptura alături de sos.
Gătire pulpă de vită
Ingrediente:
- 300 ml vin roșu
- 200 ml suc de roșii
- 1 kg pulpă de vită
- Roșii
- Usturoi
- Ulei
- Cimbru
- Busuioc
- Sare
- Piper
Mod de preparare:
- Unge pulpa de vită cu ulei și freac-o cu sare și piper.
- Pune-o într-o tavă și adaugă vinul și sucul de roșii. Adaugă 6-7 căței de usturoi și presară busuioc și cimbru peste carne.
- Coace timp de 2 ore în cuptorul preîncălzit la 180ºC.
- Feliază și servește cu legume proaspete.
De la preparatele rapide și simple la mâncărurile sofisticate, carnea de vită oferă o varietate infinită de opțiuni delicioase pentru a satisface gusturile și preferințele culinare ale gurmanzilor.
Vezi aici rețetele noastre din această categorie
Tartar de vită
Un preparat clasic, atemporal, pe care acum poți să-l pregătești și tu ca aperitiv pentru cei dragi.
Antricot spaniol de vită cu vin roșu, ciuperci și ciocolată
Află cum poți pregăti ușor delicioasa rețetă de antricot spaniol de vită cu vin roșu.
Mușchi de vită cu sparanghel, sous vide, de la chef Cristian Dumitru
Pregătește cu încredere această rețetă delicioasă și aromată; nu vei regreta!
Gulaș din carne de vită cu fasole uscată
Babgulyás este un gulaș special, cu fasole boabe, puțină afumătură, carne fragedă de porc sau vită, dar și condimentele specifice, chimen și paprika.
Carpaccio de vită, rețeta originală italiană
Gulaș de vită cu cartofi
Acest gulaș unguresc tradițional este o mâncare delicioasă, condimentată, cu o carne fragedă și suculentă și un sos picant și aromat.
Gulaș din carne de porc și de vită
O rețetă de gulaș unguresc delicios cu carne de porc și de vită care te poate sătura oricând, la prânz sau la cină.
Vrăbioară de vită la grill - Rețetă cu vită maturată
Folosești des carne de vită și vrei să încerci o rețetă nouă? Îți poți testa mâna cu o vrăbioară de vită la grill. Rețeta îmbină gusturi dintre cele mai interesante pentru o explozie de savoare.
Burger trei arome cu salată coleslaw, maioneză cu spanac și dulceață de ceapă
Pregătește un răsfăț pentru cei dragi cu această rețetă propusă de Chef Alin Vădean: un burger suculent, cu salată de coleslaw, dulceață de ceapă, maioneză cu spanac și acompaniat de o porție delicioasă de cartofi prăjiți la air fryer.
Lasagna
O rețeta simplă și absolut delicioasă de lasagna cu carne de vită! Este perfectă pentru o masă copioasă în familie sau cu prietenii. Cu un ragu gustos de vită, foi de paste proaspete și cu un sos lejer de ricotta, acestă lasagna îți va aduce Italia în farfurie!