Acasă Rețete Cu Carne de Rață: Învață Să Alegi Și Să Gătești Carnea de Rață
pulpe-de-rata

Rețete cu carne de rață: învață să alegi și să gătești carnea de rață

Apreciată pentru savoarea și versatilitatea în preparare, rața oferă o experiență culinară deosebită. De la preparatele rapide la cele sofisticate, carnea de rață inspiră bucătarii să creeze delicii memorabile. Află din acest articol cum să alegi și cum să gătești carnea de rață

Despre carnea de rață

Înainte să începi să o prepari, este bine să ai câteva cunoștințe despre carnea de rață, pentru a ști ce bucată de carne să alegi, cum să o gătești, cum să o servești și cum să o păstrezi. Am pregătit aceste informații în cele ce urmează.

Informații nutriționale

Într-o porție de 100 de grame de piept de rață, găsim aproximativ 20 de grame de proteine. Acestea includ toți aminoacizii esențiali necesari organismului uman.

Pe lângă proteine, carnea de rață este o sursă importantă de alți nutrienți esențiali:

  • Grăsimi: conține aproximativ 5 grame de grăsimi la 100 de grame, în principal sub formă de grăsimi mononesaturate și polinesaturate sănătoase.
  • Vitamine din complexul B: rața oferă o cantitate excelentă de vitamine B3, B6, B12 și acid folic.
  • Fier: o porție de 100 de grame acoperă aproximativ 15% din necesarul zilnic de fier, mineral esențial pentru transportul oxigenului în sânge.
  • Zinc: consumul de carne de rață furnizează aproximativ 25% din necesarul zilnic de zinc, esențial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.
  • Seleniu: acest antioxidant puternic ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Hrănește-ți pasiunea la Selgros și alege calitatea pentru familia ta. Descoperă ofertele top și profită de produsele tale preferate!

Alegerea cărnii de rață

Pentru a alege carnea de rață, caută bucăți cu culoare roz-deschis, cu textură fermă și elastică, miros neutru sau ușor dulceag și o distribuție uniformă a grăsimii. Verifică data de expirare pentru a te asigura că este proaspătă. 

Optează pentru surse de încredere, precum fermele locale sau magazinele specializate în carne de calitate.

Temperatura de păstrare

Carnea de rață poate fi păstrată în frigider pentru o perioadă de 1-2 zile în stare crudă. După ce este gătită, poate fi păstrată la frigider timp de 3-4 zile înainte de a fi consumată. Dacă dorești să păstrezi carnea de rață pentru o perioadă mai lungă de timp, o poți congela timp de 9-12 luni.

Temperatura de gătire

Atunci când dorești să pregătești o rață gustoasă, fragedă și cu o crustă crocantă la cuptor, temperatura potrivită este de 190°C pentru primele 20 de minute. Ulterior, temperatura va fi redusă la 180°C și se va menține la această valoare pentru restul timpului de gătire încă o oră și jumătate.

Pentru profesioniști și pasionați de rețete și bunătățuri, Selgros vine cu proiecte care să te inspire. Sesiunile de Masterclass, susținute de chefi renumiți, îți dezvăluie secretele care stau la baza preparatelor memorabile din restaurantele de fine dining.

Cum alegi carnea de rață potrivită pentru rețeta ta

Alegerea unei bucăți de carne de rață în funcție de preferințele personale și de rețeta pe care intenționezi să o prepari reprezintă un detaliu foarte important. De exemplu, dacă dorești să gătești un preparat mai rapid, poți opta pentru bucăți mai mici și mai subțiri. Dacă vrei să prepari un fel de mâncare care necesită gătire îndelungată, poți alege bucăți mai mari și mai grase, pentru a rămâne suculente în timpul procesului de gătire. 

Pulpele de rață

Alături de piept, pulpele de rață sunt cele mai consumate părți ale acestei păsări. Pulpele sunt ceva mai grase decât pieptul și sunt adesea gătite prin prăjire sau la grătar.

Pentru a fi crocante și savuroase, pulpele de rață se prepară uneori în sosuri sau marinade, folosind condimente precum anason, scorțișoară, ulei de măsline sau sos de soia. 

Pieptul de rață

Pieptul de rață este mai sățios decât cel de pui, având o culoare mai închisă și o aromă mai puternică. El poate fi gătit în multe feluri: prăjit, pe grătar sau la cuptor. În general, sosurile care însoțesc pieptul de rață sunt făcute din citrice.

Ficatul de rață

Din ficatul de rață se poate prepara unul dintre cele mai renumite produse franceze, foie gras. Preparatul este untos și sățios și se servește împreună cu fructe dulci, sosuri, gemuri sau lichioruri.

Află de la Selgros povestea vinurilor. Prin intermediul proiectului „Vinul săptămânii”, renumitul somelier Sergiu Nedelea face o incursiune în lumea fascinantă a licorilor bahice. 

Gătire pulpă de rață

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente: 

  • 2 pulpe de rață (aproximativ 250 g fiecare);
  • 200 g vișine proaspete sau congelate;
  • Sare, piper, cimbru, usturoi pudră;
  • 100 ml vin roșu dulce;
  • 1 lingură zahăr;
  • 1 lingură unt.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Spală pulpele de rață și șterge-le cu un șervețel. Așază-le într-o tavă și condimentează-le cu sare, piper, cimbru și usturoi pudră după gust. Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace în cuptor aproximativ 1 oră și 30 de minute. După aceea, îndepărtează folia de aluminiu și mai lasă-le în cuptor 10-15 minute pentru a se rumeni.
  2. Dacă folosești vișine proaspete, spală-le și curăță-le de codițe și sâmburi. Dacă sunt congelate, lasă-le să se decongeleze. Mixează jumătate din vișine (astfel obții o pastă), iar pe celelalte lasă-le întregi.
  3. Într-o tigaie, adaugă vișinele mixate și cele întregi împreună cu vinul, untul și zahărul. Gătește la foc mediu până când compoziția se transformă într-un sos mai gros și omogen. La final, adaugă puțină sare, după gust.
  4. Pentru servire, așază pulpa de rață pe un pat de piure (de cartofi, de conopidă, de cartofi dulci - după preferințe) în farfurie și toarnă sosul de vișine deasupra. 

Gătire piept de rață

Timp de preparare: 2 ore și 30 de minute

Ingrediente:

  • 300 g frunze de spanac;
  • 50 g unt;
  • 1 piept de rață;
  • 3 portocale;
  • Miere;
  • Boia de ardei dulce;
  • Sare;
  • Piper.

Mod de preparare:

  1. Taie pieptul de rață în două bucăți. Adaugă într-o oală 2 litri de apă și un praf de sare și lasă să fiarbă. Când apa clocotește, adaugă bucățile de rață și fierbe-le timp de 90 de minute. După ce sunt fierte, scoate-le din supă și unge-le cu miere, apoi presară piper și boia de ardei dulce. Așază-le într-o tavă și lasă-le la copt la foc moderat timp de 45 de minute.
  2. Într-un bol, amestecă sucul de la 2 portocale cu o lingură de miere și toarnă-l peste bucățile de rață înainte de a le scoate din cuptor.
  3. Într-o tigaie, încinge untul și adaugă frunzele de spanac bine spălate. Condimentează cu sare și piper și amestecă ușor. După ce frunzele s-au înmuiat ușor, scoate-le de pe foc.
  4. Servește pieptul de rață la cuptor alături de frunzele de spanac călite și bucățile de portocală. 

Cu atenție și creativitate, fiecare fel de mâncare pregătit cu carne de rață poate deveni o experiență culinară remarcabilă, care să încânte și să satisfacă cele mai exigente gusturi ale familiei tale.

Vezi aici rețetele noastre din această categorie

sarmale_cu_piept_de_rata

Sarmale cu piept de rață

Încearcă rețeta mai sănătoasă și delicioasă de sarmale cu piept de rață! Această rețetă de sarmale reinterpretate este inedită și plină de arome. Cu iz de preparat cu stele Michelin, această rețetă de sarmale cu piept de rață este elementul de surpriză de pe masa tradițională de Crăciun!

Vezi detalii
piept de rata pe varza

Piept de rață glasat cu miere și varză roșie călită

Acest preparat este un mix de texturi și arome. Rața crocantă contrastează plăcut cu varza moale și elastică.

Vezi detalii
rata cu portocale

Piept de rață la tigaie cu sos de portocale

Una dintre cele mai rapide rețete de piept de rață la tigaie cu sos de portocale.

Vezi detalii
rata

Piept de rață la cuptor

Vezi detalii
pulpe de rata la cuptor cu varza rosie

Pulpe de rață la cuptor cu varză roșie

Rețeta de mai jos este potrivită pentru un prânz de duminică în familie, alături de cei dragi.

Vezi detalii
piept-de-rata

Friptura de rata

Friptura de rata

Vezi detalii
carne-de-rata

Friptură de rață la cuptor cu vin

Vezi aici cum să faci ușor o reteta de friptură de rață crocantă la exterior și suculentă la interior.

Vezi detalii
felii-de-rata

Friptură de rață cu sos de prune

Vezi detalii