Supa cremă de ciuperci
În omlete, crude în salate, sotate într-o tigaie cu puțin ulei sau unt, în supe... nu ezita să încerci diferite preparate și metode de gătit pentru a vedea ce îți place cel mai mult. Gustul și textura lor sunt deosebit de asemănătoare cu a cărnii, iar ciupercile pot fi tocate pentru a forma chiftele gustoase care îți vor permite să reduci consumul de produse de origine animală.
Descoperă mai jos câteva rețete delicioase de supă cremă de ciuperci, precum și câteva motive pentru care vei dori să alegi să integrezi mai des acest produs în alimentația ta.
Alege ciupercile care îți plac și pe care dorești să le consumi în mod regulat. Indiferent de tipul preferat, toate oferă beneficii diferite atâta timp cât ești sigur de proveniența și non-toxicitatea lor. Gătește-le după bunul plac, în supa cremă de ciuperci, trase la tigaie sau în tocănițe și bucură-te de aroma lor în sezonul rece, dar nu numai.
Sfaturi utile
Sfaturi pentru depozitare mai lungă:
La congelator: pregătește ciupercile în mod normal, apoi aranjează-le în casolete și pune-le la congelator. Crude, spală-le cu apă rece, usucă-le bine, apoi stochează-le în pungi de congelator.
În borcane: în ulei, în funcție de specia de ciuperci sau cu oțet, ca salată sau murături.
Uscate sau deshidratate: poți usca ciupercile la soare, dar cel mai simplu este să le pregătești în aparate speciale pentru deshidratat, disponibile în magazinele specializate. Apoi le poți depozita într-un borcan închis etanș.
Beneficiile pentru sănătate ale ciupercilor
Sărace în carbohidrați și calorii, ciupercile sunt o mare putere de vitamine și minerale. Ghebe, gălbiori, hribi, pleurotus, ciuperci asiatice, bolete sau ciuperci porcini… Nu ezita să guști diferitele soiuri pentru a-ți găsi preferatul şi a te bucura de beneficiile lor pentru sănătate.
Singura plantă care produce vitamina D, ciupercile conțin și o doză mare de proteine, precum și vitaminele B2, B3 și B5. Datorită acestor nutrienți, ele ajută corpul să lupte împotriva depresiei de iarnă, întăresc oasele, stimulează sistemul imunitar și mențin pielea sănătoasă. Pe lista nutrienților din ciuperci găsim și fier, zinc, cupru și seleniu. Un motiv în plus să ne pregătim ceva delicios pentru cină.
Sărace în calorii, ciupercile sunt aliatul perfect atunci când vrei să rămâi în formă. Ciupercile, fie că sunt sălbatice sau cultivate, sunt alimente cu conținut scăzut de calorii (30 de calorii la 100 g în medie) și sunt foarte bogate în apă, conținând mai mult de 80%. Un preparat ideal pentru siluetă! Ciupercile sunt alimente cu conținut scăzut de carbohidrați, practic fără grăsimi. Datorită cantității bune de fibre, acestea contribuie la senzația de sațietate, limitând astfel pofta de mâncare.
Un alt avantaj: ciupercile stimulează metabolismul. Vitaminele ajută astfel la transformarea alimentelor în energie pentru organism și la arderea mai bună a grăsimilor și proteinelor. Gătite în salate, supe sau sotate într-o tigaie, se adaptează tuturor dorințelor noastre culinare și ne ajută să ne menținem în formă.
Unele studii au arătat că ciupercile albe stimulează răspunsul imun prin creșterea producției de proteine antivirale capabile să protejeze și să repare țesuturile corpului. Nimic mai bun pentru a lupta împotriva virusurilor și a evita bolile ce pot apărea la schimbarea anotimpurilor.
Consumul de ciuperci ar proteja și împotriva cancerului de vezică urinară, în special la femei, și ar ajuta la combaterea radicalilor liberi datorită antioxidanților săi.
Există mii de soiuri de ciuperci, dintre care multe au profiluri nutriționale diferite.
Ciupercile buton sunt cele care conțin cel mai mult potasiu. Conținând 94% apă, oferă și foarte puțină energie. Un atu pentru linia corpului!
Ciupercile cremini și portobello conțin cea mai antioxidantă ergotioneină, un aminoacid natural.
Ciupercile stridii și ciupercile shiitake sunt cele mai bogate în fibre.
Ciupercile maitake crude sunt printre cele mai bogate în vitamina D.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Supă cremă de ciuperci - rețeta clasică
O supă delicioasă și delicată în același timp, numai bună de degustat în serile reci de toamnă, alături de un pahar de vin alb demisec, rece și aromat.
Supă cremă de ciuperci de post
De la casual la elegantă, această supă cremă de ciuperci nu conține lactate, este ușor de făcut, are un gust uimitor și este deliciul iubitorilor de ciuperci. Plină de ciuperci și de arome fantastice, această rețetă vegană de supă cremă de ciuperci va deveni rapid noua ta favorită!
Supă de ciuperci și legume
Această supă de ciuperci sălbatice este o rețetă consistentă, reconfortantă, plină de arome umami.
Magiritsa, supa cremă de ciuperci grecească
O supă de ciuperci sătioasă, puțin diferită. Magiritsa este un fel de mâncare tradițional grecesc, servit în perioada Postului Mare și este considerată a fi cea mai bună masă pentru a ușura treptat sistemul digestiv înapoi la obiceiurile sale alimentare obișnuite, după perioada de post.