Acasă Preparate Cu Dorada

Preparate cu dorada

dorada-general

Aromată, delicată, deloc complicat de pregătit, dorada este unul dintre peștii populari în gastronomia din întreaga lume. Descoperă, mai jos, tot ce este bine să știi despre ea, precum și câteva rețete ușoare și delicioase.

Pește slab, dorada este partenerul suprem al tuturor celor ce vor să se mențină într-o bună formă. E prezentă în magazine tot anul sau în pescării, din februarie până în septembrie, și este o bogată sursă de vitamine și proteine. Și, daca alegi cele mai bune ingrediente de la Selgros, garantat nu vei da greș! Se poate declina în variate rețete, de la clasica doradă la grătar, până la altele mai exotice sau delicate, precum ceviche, tartar sau chiar coaptă în sare. Descoperă, mai jos, tot ce trebuie să știi despre acest pește, dar și câteva rețete delicioase cu doradă.

Dorada este delicioasă gătită „à la meunière”, adică dată prin făină și prăjită în unt, apoi servită cu felii de lămâie.
Poate fi umplută cu ierburi aromatice, lămâi confiate, legume sau creveți mici, apoi legată, pentru ca amestecul să nu iasă, după care poate fi gătită după bunul plac.

Sfaturi utile

Dorada este un pește de mare care trăiește și se reproduce lângă coastă. Are o mărime medie, iar cele mai multe exemplare nu depășesc 50 cm. Are o culoare argintie, ușor albăstruie, cu o pată aurie pe cap. Este un pește cu carnea albă, slabă, foarte parfumat, ce poate fi preparat în moduri variate. Dorada sălbatică este delicioasă, însă cererea tot mai mare pentru acest pește a dus la crearea fermelor. Dorada de crescătorie este mai puțin aromată, dar la fel de gustoasă. Sezonul în care poți găsi doradă proaspătă sălbatică este din februarie până la sfârșitul lunii septembrie. Cea de cultură e disponibilă tot timpul anului, proaspătă sau congelată.

Dacă ți-ai propus să-l pregătești, vino la Selgros și alege toate ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti rețete delicioase cu doradă. Ia-ți cardul Selgros și profită de toate avantajele magazinului de unde își fac cumpărăturile profesioniștii și pasionații de bunătățuri.

Ghid de cumpărare

Dacă alegi doradă proaspătă, trebuie să ai în vedere anumite lucruri: pielea ei trebuie să fie strălucitoare, corpul ferm și rigid. Ochii trebuie să fie rotunzi, ușor bombați și clari, iar solzii să fie foarte aderenți.

Conservare

Dorada proaspătă trebuie consumată foarte curând după cumpărare, în aceeași zi, cel târziu în ziua următoare. Totodată, este un pește care tolerează bine înghețarea. Trebuie doar să-l cureți bine, să-i îndepărtezi solzii și să-l introduci într-o pungă, la congelator. În acest fel, dorada poate fi păstrată timp de 3 până la 6 luni, fără a-și pierde aroma.

Beneficiile consumului de doradă

Dorada este un pește foarte popular, slab și ușor digerabil. Carnea ei este bogată în Omega 3 și 6. De asemenea, este o sursă de fosfor, calciu, fier, vitamina B12 și glucide. Este un pește care trebuie consumat cu moderație, având în vedere nivelul său destul de ridicat de colesterol (aproape 69 mg/100 g de doradă).

De asemenea, este o sursă importantă de proteine, conținând cei 9 aminoacizi esențiali pentru corpul nostru. Aceste proteine joacă un rol cheie în formarea enzimelor digestive, a hormonilor și a țesuturilor, cum ar fi pielea și oasele. Dorada conține cantități mici de acizi grași mononesaturați, iar într-o dietă variată și echilibrată, consumul său regulat are proprietăți benefice asupra sănătății cardiovasculare.

Totodată, conține doi acizi grași polinesaturați din familia Omega 3 (acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic), care protejează sistemul cardiovascular și au efecte antiinflamatorii, fiind utile în tratamentul afecțiunilor precum astmul, artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale. Acidul docosahexaenoic este, de asemenea, implicat în dezvoltarea și funcția creierului și în menținerea funcțiilor cognitive și a vederii.

Cel mai adesea, vei găsi dorada întreagă, așadar, va trebui să o pregătești cu atenție, înainte de a o găti. Solzii ei sunt lipicioși, aderenți și, prin urmare, pot reprezenta o provocare. Majoritatea vânzătorilor de pești pot să curețe peștele, dacă vei cere asta.

Deși nu la fel de frecvent, ai posibilitatea de a găsi în magazine fileuri de doradă, de exemplu, la Selgros. Descarca aplicatia Selgros, întocmește o listă de cumpărături și vino să le ridici din locul preferat de toți pasionații de gastronomie.

Pentru o porție, vei avea nevoie de aproximativ 500 g de pește.
Fileurile se pot găti la abur, în supă de legume sau pui, pot fi fierte în vin alb sau trase la tigaie cu puțin ulei de măsline și ierburi aromatice proaspete.
O doradă întreagă poate fi pregătită la cuptor, în tigaia grill sau grătarul cu cărbuni, în folie sau, pur și simplu, prăjită.
Carnea sa albă și delicată este perfectă pentru prepararea de sushi și sashimi.
Se potrivește foarte bine cu sosurile citrice și picante.
Poate fi gătită și într-un sos de roșii.
Este folosită la prepararea mai multor feluri de mâncare internaționale, cum ar fi zarzuéla, paella și la supe de pește.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

dorada-la-cuptor-cartofi-CD_1.jpg

Doradă la cuptor cu cartofi rumeniți de la Chef Cristian Dumitru

Această rețetă delicioasă, rapidă și ușoară, oferită de chef Cristian Dumitru, este potrivită pentru un prânz în familie.

Vezi detalii
dorada_cu_legume

Dorada la cuptor cu legume

Un preparat simplu de realizat, cu un gust fin și delicat. Este o alegere potrivită pentru un prânz sau chiar pentru masa de seară.

Vezi detalii
ceviche-dorada

Ceviche de doradă

Proaspăt, numai bun pentru o zi caldă de vară sau oricând dorești să îți faci o mică plăcere.

Vezi detalii
tartar-dorada

Tartar de doradă regală

Gustul delicat al acestui pește proaspăt, asociat cu vara, îți va trezi papilele gustative.

Vezi detalii
tacos-cu-dorada

Tacos cu doradă și salsa de mango

Un preparat simpatic, exotic, ce îmbină în mod armonios dulceața fructului de mango, aciditatea delicată a lămâilor verzi și  aroma fină a doradei.

Vezi detalii
Dorada-regala-cu-rosii-lămâi

Doradă regală cu roșii și lămâi

Gătește, savurează și, dacă dorești, împarte rețeta, dar și preparatul cu cei dragi. Le vei face o mare plăcere și lor.

Vezi detalii
crostini-dorada

Crostini cu doradă

Dacă ai pregătit doradă și nu ai reușit să o consumi, iată ce poți face cu resturile de pește, pentru a nu le irosi. Cu doar câteva ingrediente simple, vei obține ceva delicios.

Vezi detalii
Dorada-la-gratar-pe-pat-de-rosii-si-masline

Doradă la grătar pe pat de roșii cherry și măsline

O farfurie frumoasă, care miroase a Mediterană și vacanță: o minunată doradă la grătar pe un pat de roșii cherry, măsline și ardei. Este absolut delicios!

Vezi detalii
dorada-a-la-plancha

Doradă a la plancha

Un preparat simplu, gata în doar câteva minute. Servește-l alături de o salată verde și puțin sos remoulade. Nu vei regreta!

Vezi detalii