Acasă Rețete Cu Carne de Pui: Învață Să Alegi Și Să Gătești Carnea de Pui
piept-de-pui-la-grill

Rețete cu carne de pui: Învață să alegi și să gătești carnea de pui

Carnea de pui este o sursă gustoasă de proteine și este versatilă în bucătărie. Având în vedere tipurile diferite de carne de pui și de metode de gătit, poate fi ușor să te pierzi în lumea rețetelor cu carne de pui. Sperăm ca ghidul de mai jos să te ajute să alegi carnea de pui potrivită pentru preparatele tale și să o pregătești pentru a te bucura din plin de savoarea sa. 

Despre carnea de pui

Carnea de pui este bogată în nutrienți și este cea mai populară sursă de proteine la nivel global. Ca parte a unei alimentații echilibrate, carnea de pui reprezintă o opțiune excelentă, indiferent de modul în care o prepari. Iată care este conținutul nutrițional al cărnii de pui, cum să o alegi, precum și la ce temperatură se păstrează. 

Informații nutriționale 

Conținutul nutrițional al cărnii de pui depinde de tipul de tăietură (pulpă, piept, aripioare etc.), precum și de metoda de pregătire. De exemplu, o porție de 85 de grame de piept de pui fără os și piele prezintă următoarele informații nutriționale:

  • 128 de calorii;
  • 2,7 grame de grăsimi, dintre care 0,8 grame de grăsimi saturate;
  • 26 grame de fibre;
  • 64% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina B3;
  • 58% din DZR de vitamina B6;
  • 44% din DZR de seleniu;
  • 29% din DZR de vitamina B5;
  • 20% din DZR de colină (vitamina B4);
  • 18% din DZR de fosfor;
  • 14% din DZR de vitamina B2.

Alegerea cărnii de pui 

Carnea bună de pui are un anumit aspect sănătos și natural. Iată cum să recunoști carnea bună de pui:

  • La tăiere, să aibă o nuanță rozalie;
  • Atunci când alegi carne cu piele, aceasta din urmă ar trebui să aibă un aspect gălbui, fără prezența unei alte culori;
  • Cu un aspect plin, nedeteriorat, fără încrețituri;
  • Carnea proaspătă nu ar trebui să aibă miros. Inclusiv cea ambalată, atunci când o desfaci, nu ar trebui să aibă un miros. Dacă observi un miros, evită să cumperi sau aruncă bucata respectivă de carne de pui, în cazul în care ai achiziționat-o deja;
  • Citește cu atenție eticheta - în mod ideal, alege carne de pui din păsări hrănite cu iarbă și nu cu porumb sau furaje. Puiul organic, care a stat la sol și s-a hrănit cu iarbă, dă o carne mai sănătoasă, mai gustoasă și mai proaspătă.

Temperatura de păstrare

Carnea proaspătă de pui ar trebui păstrată într-un container închis, la frigider, la o temperatură maximă de 4 grade Celsius, pentru a evita înmulțirea bacteriilor. O temperatură mai mare crește riscul de toxiinfecție alimentară. În mod ideal, carnea de pui ar trebui preparată la 1-2 ore după achiziție. 

Temperatura de gătire a cărnii de pui 

Pentru carnea de pui, o temperatură sigură este de 75 de grade Celsius, măsurate cu un termometru de bucătărie. Este indicat să verifici această temperatură până în zona profundă  a cărnii, pentru a te asigura că este gătită. 

Cum alegi carnea de pui potrivită pentru rețeta ta

În continuare, poți afla câteva sfaturi utile legate de alegerea cărnii de pui potrivite pentru rețetele tale. 

Gătire pulpă de pui 

  • Pulpa de pui este compusă din două articulații;
  • Ambele au o nuanță rozalie, mai închisă la culoare decât pieptul de pui;
  • Alege pulpe de pui tăiate curat, fără urme de sânge;
  • Pielea care acoperă pulpa ar trebui să aibă o nuanță albă sau alb-gălbuie, iar pielea încrețită nu ar trebui să aibă pene;
  • Se păstrează foarte bine la frigider sau congelator, într-o caserolă închisă etanș;
  • Evită pulpele cu miros sau aspect gri sau verzui;
  • Evită să consumi pulpele de pui care, la gătire, degajă un miros acid sau dulceag, fără a fi pus condimente în acest sens. 

Gătire piept de pui 

  • Îl găsești întreg sau tăiat în bucăți, cu sau fără piele;
  • Pieptul de pui este ușor rozaliu;
  • Dacă observi o nuanță gălbuie sau gri, evită să cumperi;
  • Poți verifica și fermitatea. Pieptul este ferm și ușor elastic. Dacă îl atingi, revine repede la forma inițială;
  • Dacă observi că este lipicios sau vâscos, evită achiziția;
  • Evită și dacă observi un miros neobișnuit. Pieptul de pui are un miros neutru;
  • Pentru pieptul de pui la cuptor sau grătar, poți opta pentru carne cu piele;
  • Dacă alegi bucățele mici, le poți folosi la supe, tocănițe sau în alte preparate la tigaie.

Alegerea corectă a cărnii de pui te ajută să obții un preparat suculent, moale și savuros, indiferent de modul în care îl pregătești. De la rețetele la grătar sau cuptor, la prăjirea în tigaie sau prepararea la abur, carnea de pui este una versatilă, care îți permite să experimentezi în bucătărie. Poftă bună!

Vezi aici rețetele noastre din această categorie

supa tom yum cu pui

Supă Tom Yum cu pui

Nu ezita să încerci și această versiune de supă Tom Yum cu pui, iar, daca alegi cele mai bune ingrediente de la Selgros, garantat vei avea succes!

Vezi detalii
chow_mein_cu-pui_si_legume

Tăiței chow mein cu pui și legume

Vezi detalii
jambalaya_cu_chorizo

Jambalaya cu pui și creveți - o rețetă creolă

Folosește pentru această rețetă delicioasă creveți întregi și pulpe de pui dezosate și fără piele. 

Vezi detalii
orez prajit cu pui

Orez prăjit cu pui

Cele mai bune ingrediente pentru această rețetă simplă și foarte gustoasă de orez prăjit cu pui le găsești la Selgros.

Vezi detalii
quiche

Quiche cu pui, ceapă și ardei roșu

Acest quiche îmbină onctuozitatea cremei de ouă și smântână cu textura crocantă a ardeiului gras.

Vezi detalii
Supa crema de spanac

Supă cremă de spanac, crutoane de pui și baghetă cu brânză maturată

Încearcă o rețetă super-ușoară și delicioasă de supă cremă de spanac! Această rețetă e supa perfectă de primăvară, potrivită pentru un prânz delicios sau o cină lejeră. Sănătoasă și delicioasă, această supă cremă îți va pune primăvara în farfurie!

Vezi detalii
frigarui de pui

Frigărui de pui cu sos de brânză

Această rețetă de frigărui de pui fragede și aromate sunt alegerea perfectă pentru o masă hrănitoare și lejeră. Gustoasă și ușor de preparat, această rețetă îți va încânta la maximum papilele gustative!

Vezi detalii
pui_marinat_in_bere

Pui marinat în bere

Rețeta de pui marinat în bere promite un mix de arome și texturi cu totul deosebite. Pulpele de pui dezosate și frăgezite în bere neagră oferă un gust neașteptat, iar feniculul și frunzele de țelină aduc o notă de prospețime.

Vezi detalii
grill_cu_pui_si_bere

Pulpe de pui marinate în bere la grătar

Încearcă rețeta delicioasă de pulpe de pui la grătar, marinate în bere! Această rețetă de pui marinat este ușor de gătit și plină de savoare. Plină de gust și lejeră, această rețetă de pulpe de pui marinate în bere și condimentate cu oregano și boia este ideea perfectă de un grătar cu prietenii!

Vezi detalii