Acasă Chiftele

Chiftele

chiftele_cover

Ovale sau rotunde, sferice sau plate? În funcție de preferințe sau de zona geografică, chifteluțele pot lua diverse forme. Pentru cele sferice ai nevoie de o cantitate mai mare de ulei la prăjire, iar pentru cele plate trebuie să stai cu ochii pe flacăra aragazului, pentru a nu se arde. În zona Moldovei se pregătesc chiftele mari, ovale, care se numesc pârjoale, iar în compoziție apar și cartofii cruzi rași și alte legume.

Versatile și absolut delicioase, chiftelele sunt alegerea perfectă ca fel principal, alături de o garnitură, ca aperitiv sau ca gustare. Descoperă cum poți pregăti chiftele delicioase, simplu și rapid!

Chiftelele sunt unele dintre cele mai versatile preparate, le putem servi simple sau alături de sosuri, paste sau diverse mâncăruri de legume, sunt rapid de preparat și absolut delicioase în orice combinație. Dacă nu vrei să petreci foarte mult timp în bucătărie, dar vrei să pregătești ceva gustos, există numeroase rețete de chiftele, pentru toate gusturile!

Sfaturi utile

Chiftelele sunt unul dintre aperitivele apreciate, servite la orice masa, fie că este o ocazie specială sau o masa obișnuită. Ușor de gătit, gustoase și versatile, chiftelele pot fi pregătite în numeroase feluri, pentru vegetarieni, de post sau clasice, la cuptor sau prăjite în ulei și poți adăuga orice ingredient preferat, pentru a perfecționa o rețetă sau pentru a inventa una nouă.
Pentru a obține de fiecare data chiftele delicioase, este recomandat să folosești ingrediente cât mai proaspete, de cea mai bună calitate, din surse sigure, pe care să le combini astfel încât să fie pe placul tuturor.
Dacă încerci să eviți alimentele prăjite în ulei sau urmezi o anumită dietă, poți coace chiftelele la cuptor, acesta fiind un mod mai sănătos de a pregăti aproape orice fel de mâncare. Dacă le pregătești cu ulei, nu uita să le scoți pe un șervet absorbant de hârtie, pentru a elimina uleiul în exces. Lasă-le câteva minute, pentru ca înainte de servire să fie crocante și fără surplus de ulei.
Dacă pregătești chiftele cu năut, este recomandat să planifici din timp, pentru că năutul trebuie să stea câteva ore la înmuiat în apă, înainte de a-l fierbe și pasa. Lasă năutul la fiert aproximativ o oră, pentru a se înmuia suficient și pentru a obține o pastă fină.
Poți servi chiftelele, fie că sunt de post cu legume sau clasice, cu orice sos preferat, cu iaurt, smântână, sos de roșii sau guacamole și cu diverse garnituri, paste, piure, cartofi prăjiți, mâncare de mazăre sau simple, ca aperitiv sau ca gustare.

Ingrediente de bază pentru chiftele

Fie că îți plac chiftelele cu carne, cele cu legume, dovlecei sau năut, prospețimea ingredientelor este cheia succesului pentru o rețetă reușită. Pentru chiftele din carne, alege carnea potrivită; în cazul în care folosești carne de vită sau de porc, chiftelele vor fi mai moi, pe când, în cazul cărnii de pui sau curcan, acestea vor fi mai tari. De aceea, atunci când pregătești chiftele de pui sau curcan, este recomandat să reduci timpul de prăjire/coacere.
Pentru a obține un gust aparte, mai intens, poți adăuga în compoziția chiftelelor multă verdeață și cașcaval ras sau parmezan, iar dacă vrei ca la final să ai chiftele moi, poți adăuga ou sau puțin pesmet înmuiat în lapte.
Ideal, ingredientele din compoziția pentru chiftele se folosesc cât mai reci și se modelează fără a pune foarte multă presiune atunci când le formezi. Dacă sunt prea compacte, prin prăjire vor deveni tari.
Chiar dacă alegi să le prăjești în ulei, nu exagera cu cantitatea folosită. De asemenea, uleiul trebuie să fie foarte bine încins, la foc mediu, pentru a evita arderea exteriorului și gătirea insuficientă la interior.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

chiftele

Chiftele tradiționale

Vezi detalii
chiftele cu miel

Chiftele din miel cu mentă și iaurt

Versatile și absolut delicioase, chiftelele sunt alegerea perfectă ca fel principal, alături de o garnitură, ca aperitiv sau ca gustare. 

 

Vezi detalii
chiftele cu naut

Chiftele de post cu năut

Vezi detalii
chiftele cu dovlecei

Chiftele cu dovlecei

Vezi detalii
chiftele

Chiftele de curcan la cuptor

Vezi detalii