Acasă Tehnica de Gatire Sous Vide

Tehnica de gatire sous vide

tehnica-sousvide-banner

Conservarea alimentelor este un punct de interes pentru oricine, iar una dintre metodele tot mai des folosite pentru a realiza acest lucru este sigilarea în vid sau tehnica sous vide. Descoperă ce este și câteva trucuri care te vor ajuta să gătești delicios.

Tehnica sous vide constă în îndepărtarea aerului dintr-un ambalaj, pentru a proteja și conserva conținutul acestuia: produse alimentare, casnice, industriale etc. Deosebit de eficientă pentru conservarea alimentelor, ambalarea în vid este acum folosită și în catering (și nu numai), pentru anumite tipuri de gătit.

Sous vide reprezintă un mod inovator și sănătos de a găti. Preparatele gătite cu această tehnică își păstrează calitățile nutritive și au un gust intens. Este relativ simplu să obții cele mai bune rezultate, dacă ești dotat cu echipamentele de bucătărie necesare acestui mod de a găti mâncarea. Apariția pe piață a unor aparate de gătit sous vide accesibile, dar și de calitate, a făcut ca granița bucătăriei profesionale să fie depășită. Acum, fiecare bucătar amator poate găti ca un chef la el acasă, dacă este dotat cu un aparat de vidat și un altul de preparare în vid a mâncărurilor.
Și, daca alegi cele mai bune ingrediente de la Selgros, garantat nu vei da greș!

Sfaturi utile

Apelând la gătitul în vid, poți fi sigur că nu-ți vei mai arde niciodată mâncarea și că îi vei păstra gustul și aromele intacte.

Ce este gătitul sous vide?

Spre deosebire de metodele de gătit tradiționale sau clasice, cum ar fi gătirea la abur, fierbere, la bain-marie sau la cuptorul cu microunde, temperatura de gătire variază în funcție de mâncarea care urmează să fie preparată. Gătitul alimentelor sub vid urmează un principiu simplu. Mâncarea este închisă ermetic într-o pungă de plastic, având grijă, în prealabil, să scoatem toată cantitatea de aer conținută în pungă. Punga astfel sigilată este apoi scufundată într-o baie de apă, care a fost încălzită în prealabil la temperatura necesară gătirii alimentelor. Dacă presupunem, de exemplu, că temperatura necesară pentru a găti o categorie de legume este de 85°C, va trebui doar să o scufunzi într-o baie de apă încălzită tot la 85°C.

Ce trebuie să știi pentru a găti cele mai bune preparate sous vide

Gătitul sous vide garantează o gătire uniformă, o mai bună conservare a aromelor și o mai bună siguranță alimentară. Dar beneficiile sale nu se opresc aici.

Avantajele folosirii tehnicii sous vide

O metodă de gătit ușoară și simplă
Gătitul unui aliment ambalat în vid nu necesită gesturi tehnice speciale. Nu este nevoie să ai experiență profesională în bucătărie. De fapt, în comparație cu anumite metode tradiționale de gătit, tehnica sous vide nu necesită o supraveghere specială sau o stare de așteptare. Acest lucru este justificat de faptul că nu contează că ai gătit mâncarea mai mult decât este necesar, deci nu ai de ce să te temi de riscurile supragătirii.

Preparate gătite omogen și uniform

Cu metodele convenționale de gătit, șansele de a avea alimente gătite uniform sunt foarte mici. De foarte multe ori, când carnea este gătită pe exterior, acest lucru nu este valabil și la interior. Pentru a contracara acest aspect, bucătarii nesofisticați încearcă să prelungească timpul de gătire. Dar, făcând acest lucru, exteriorul cărnii ajunge să se ardă. Gătitul sous vide îți va garanta exact opusul. Timpul de gătire poate fi mai lung, dar mâncarea va fi perfect gătită, datorită faptului că temperatura de gătire a fost setată în prealabil, la gradul de pregătire potrivit. Există chiar și dispozitive care pot garanta ajustări la 0,1°C. În plus, gătitul în vid își datorează uniformitatea de gătit apei, care este considerată unul dintre cei mai buni conductori, spre deosebire de aer. Din acest motiv, pungile se videază cu ajutorul unei pompe, pentru a se elimina cantitatea de aer existent.

Alimente suculente și pline de vitamine

Pentru a găti alimentele sub vid, acestea se pun într-o pungă și se sigilează ermetic. Prin urmare, nu intră în contact cu aerul. În absența evaporării, vidul face posibilă reținerea conținutului de apă al alimentelor și, astfel, se împiedică uscarea acestora. Ca urmare, alimentele gătite sous vide sunt mai gustoase și mai suculente. În plus, aromele se păstrează perfect, la fel ca toate substanțele volatile și solubile în apă. Prin urmare, prin gătirea sous vide, mâncarea conține mai mulți nutrienți. Așadar, alege ingredientele cele mai bune, descarca aplicatia Selgros, întocmește o listă de cumpărături și vino să le ridici din locul preferat de toți pasionații de gastronomie.

Siguranță alimentară garantată

Pungile folosite pentru gătitul sous vide sunt sigilate ermetic; așadar, bacteriile nu pot pătrunde în ele. Aerul ambiental conține bacterii. Extragerea aerului din pungi ajută la eliminarea acestor substanțe nocive și la prevenirea răspândirii lor în alimente.

Termen de valabilitate mai lung

În comparație cu alte metode tradiționale de gătit, alimentele gătite sous vide au o durată de valabilitate de 3 până la 5 ori mai mare. Acest lucru se datorează faptului că ambalarea în vid inhibă creșterea bacteriilor în alimente. Datorită etanșării în vid, aerul și alte organisme dăunătoare, ce pot sta la baza fermentării, nu au contact cu alimentele. Iată de ce alimentele gătite sub vid pot fi păstrate mai mult timp, dacă sunt respectate condițiile de păstrare. De exemplu, conservarea clasică a brânzeturilor este de 10 zile. Pregătite sous vide, termenul de valabilitate crește la 40 de zile. Preparatele gătite au o durată clasică de depozitare de 2 zile, în timp ce preparea în vid le lungește perioada la 8 zile. În plus, tot pentru comparație, carnea roșie sau albă se poate păstra 3 zile, când a fost gătită după metoda clasică. Această perioadă crește la 8 zile, când e pregătită în vid.

Niciun risc de a arde mâncarea

Cu metodele convenționale de gătit, este nevoie doar de un moment de neatenție, pentru a arde mâncarea. Nu este și cazul gătitului sous vide la temperatură joasă. Temperatura de gătit este controlată și stabilă. Aparatul poate fi reglat la gradul cel mai apropiat de gătire al alimentelor, pentru anumite dispozitive de uz profesional marja este chiar de 0.1 grade.

Dezavantajele gătirii cu tehnica sous vide

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje minore, în ceea ce privește gătitul sous vide.
Timp de gătit mai lung
În general, gătitul la o temperatură scăzută, de aproximativ 54°C, este suficient pentru ca un aliment să fie gătit. Cu toate acestea, la această temperatură, nu este garantat că riscurile de proliferare microbiană sunt scăzute. Prin urmare, pentru a distruge orice bacterii, timpul de gătire este prelungit. Prin urmare, va trebui să ai răbdare, fără a uita că acest timp lung de gătire nu poate duce în niciun caz la supragătire.
Alimentele nu sunt rumenite
Alimentele gătite sous vide pot fi consumate imediat, în ciuda aspectului lor oarecum roz. Cărnurile în special au o culoare cenușie, care poate fi mai puțin apetisantă, în opinia unor gurmanzi. Pentru a le oferi un aspect mai frumos și o culoare mai atrăgătoare, este indicat să finalizezi gătirea lor, rumenindu-le în tigaie sau pe grătar.
Timpi și temperaturi de gătire sous vide
Iată câteva exemple de timpi de gătire sous vide pentru diferite alimente:
Carne de vită:
Rare – 54°C, timp de 1 oră
Medium – 58°C, timp de 1 oră
WellDone – 68°C, timp de 1oră
Carne de porc: 65°C, 1h15 minute (bine făcut)
Carne de miel: 68°C, între 40 minute și 1h15
Carne de pui: 66°C, între 40-50 de minute
Pește fără piele: 55-59°C, între 8-20 de minute
Legume: Morcovii – 85°C, timp de 20 de minute
Dovleceii – 85°C, 20 de minute
Ciupercile – 85°, 15 minute
Conopida – 85°C, 40 minute.
Țelina – 85°C, 2 ore

Așadar, pentru a rezuma avantajele tehnicii de gătire sous vide, trebuie să reținem următoarele:
Aromele și proprietățile nutritive ale alimentelor sunt păstrate, pentru că sunt folosite temperaturi mici de gătire și gătirea se face în suc propriu
Mâncarea e mai sănătoasă, pentru că se gătește la o temperatură optimă pentru fiecare ingredient în parte (se evită stresul termic)
Carnea e gătită uniform, având aceeași temperatură atât la exterior, cât și la interior
Controlul precis al temperaturii previne stresul termic, care este principalul factor de degradare Alimentele nu pierd în greutate, când sunt gătite la o temperatură joasă
Este un stil de gătit exact, eroarea aparatelor de gătit sous vide fiind foarte
mică, ceea ce face ca gătirea să fie accesibilă și pentru bucătarii amatori
Rezultatele obținute sunt excepționale, gătirea facându-se aproape de perfecțiune, de fiecare dată.

Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie

muschi-vita-chef-cristian

Mușchi de vită cu sparanghel, sous vide, de la chef Cristian Dumitru

Pregătește cu încredere această rețetă delicioasă și aromată; nu vei regreta!

Vezi detalii
reteta-porc-sousvide

Ceafă de porc sous vide

Carnea de porc este gătită sous vide, apoi trasă la grătar și glazurată cu un sos delicios de whisky și zahăr brun.

Vezi detalii