Acasă Rețete Mâncare Grecească
bucatarie-greceasca

Rețete mâncare grecească

Grecia, leagănul civilizației și al democrației, îți oferă o bucătărie bogată precum istoria sa. De la legumele crocante, la peștele pregătit cu delicatețe și aromele mediteraneene, ingredientele simple și proaspetele sunt la loc de cinste și transformă rețetele de mâncare grecească în adevărate delicatese. Descoperă ingredientele de bază și mâncărurile reprezentative ale bucătăriei grecești, precum și câteva informații fascinante despre cultura mesei în Grecia.

Ingredientele de bază în bucătăria grecească

Bucătăria grecească, prin ingredientele sale simple și proaspete, reprezintă un mix de savori. Iată ingredientele de bază din bucătăria grecească:

  • Uleiul de măsline - dacă am alege un singur ingredient reprezentativ pentru Grecia, acesta ar fi. Este folosit la gătit în general, la copturi, precum și presărat peste diverse preparate;
  • Măslinele - în special, cele din familia kalamata. Umplute sau servite ca atare, acestea sunt nelipsite;
  • Brânza Feta;
  • Peștele și fructele de mare;
  • Iaurtul.

Mâncăruri reprezentative în bucătăria grecească

Iată câteva dintre cele mai cunoscute rețete de mâncare grecească:

  • Salata grecească - conține roșii, ceapă roșie, măsline, castraveți, brânză Feta și dressing;
  • Sosul Tzatziki - din iaurt grecesc, suc de lămâie, castraveți, usturoi și mărar;
  • Musaca - mai ales din vinete, carne de vită/miel, sos de tomate și sos bechamel;
  • Baclava - un desert lipicios și savuros, cu aluat tip foietaj, nuci și miere grecească;
  • Gyros - o pită umplută cu salată verde, carne de miel, ceapă, tomate și tzatziki;
  • Souvlaki - frigărui cu porc, pui sau miel.

Cultura mesei în Grecia

Înainte de a înfige furculița în salată, musaca sau alte rețete de mâncare grecească, este important să știi câteva lucruri despre obiceiurile culinare din Grecia. Dacă ești invitat la masă de un localnic, este nepoliticos să refuzi. 

De asemenea, cina grecească începe în jurul orei 20-21 și poți întârzia față de ora stabilită. În Grecia, se poate întârzia chiar și 30-40 de minute. Acest lucru este văzut ca firesc și trebuie însoțit de scuze. Odată ajuns la gazdă, să refuzi o anumită mâncare poate însemna să ofensezi și faptul că nu ai încredere în bucătar. 

În general, o masă grecească include unul-două aperitive, o felie de pâine proaspăt coaptă, felul principal, un pahar de vin/ouzo și desertul. După masă, poți complimenta preparatele și bucătarul. Laudele vor fi apreciate. 

Bucătăria grecească înseamnă mai mult decât mâncarea de pe masă. Este o călătorie senzorială prin istoria și cultura zonei și o oportunitate de a reuni oamenii într-un mod convivial. Rețetele de mâncare grecească oferă un echilibru între ingredientele proaspete și aromele autentice, fiecare preparat spunându-și povestea. 

Vezi aici rețetele noastre din această categorie

feta saganaki

Feta Saganaki în sos de roșii

Inspirată dintr-o rețetă clasică în stil grecesc, această combinație de brânză feta coaptă cu foi de plăcintă crocante și roșii aromate este o adevărată delectare pentru papilele gustative. 

Vezi detalii
muschiulet_de_porc

Mușchiuleț de porc frăgezit cu vânătă coaptă în stil grecesc

Pregătește-te să te îndrăgostești de o rețetă în stil grecesc, ce îmbină carnea de porc frăgezită cu prospețimea oferită de brânza feta. Rețeta de mușchiuleț de porc frăgezit cu vânătă coaptă și sos de brânză feta marinată te poartă către o adevărată călătorie culinară pe insulele grecești, în care te vei bucura de arome inedite și autentice. 

Vezi detalii
supa-crema-de-ciuperci-greceasca

Magiritsa, supa cremă de ciuperci grecească

O supă de ciuperci sătioasă, puțin diferită. Magiritsa este un fel de mâncare tradițional grecesc, servit în perioada Postului Mare și este considerată a fi cea mai bună masă pentru a ușura treptat sistemul digestiv înapoi la obiceiurile sale alimentare obișnuite, după perioada de post.

Vezi detalii
briose grecesti

Brioșe grecești cu brânză sărată

Un preparat potrivit pentru o masă în aer liber sau pentru o gustare de seară, alături de câteva măsline verzi sau negre și, evident, de celebrul tzatziki.

Vezi detalii
pastitsio

Pastitsio cu sos bechamel (lasagna sau budincă de paste grecească)

Vezi detalii