Acasă Băuturi Fine Și Ciocolată

Băuturi fine și ciocolată

Fiecare ocazie specială merită a fi sărbătorită!

Pe rafturile din magazin te așteaptă băuturi fine la promoție, perfecte pentru seri relaxante sau evenimente memorabile. Whisky, rom, vodka, lichior sau cognac, descoperă ofertele noastre, bucură-te de ele și alege ce îți este pe plac! Asociază-le cu aromele intense ale ciocolatei premium și transformă fiecare moment într-o experiență rafinată. 

Descoperă varietatea gamei de băuturi fine de la Selgros! Mii de produse te așteaptă pe rafturile magazinelor noastre.

Descoperă și sortimentul de BĂUTURI SPIRTOASE pentru care nu plătești garanție SGR:

Vezi aici >

Bucură-te de o călătorie excepțională printre arome!

Cheia combinării inspirate a băuturilor spirtoase fine cu ciocolata premium este să-ți explorezi preferințele gustative și să experimentezi variante și texturi diferite.
Iată câteva sfaturi și trucuri care te pot inspira, pentru o experiență de degustare rafinată:

1. Potrivește intensitatea și aromele
Ciocolata neagră: merge bine cu băuturi spirtoase robuste, învechite în butoaie, cum ar fi whisky, coniac și rom negru, care au arome bogate, complexe.
Ciocolata cu lapte: cremoasă și dulce, se combină bine cu băuturi spirtoase mai ușoare, puțin dulci, cum ar fi bourbon, rom învechit sau coniac, care o îmbogățesc.
Ciocolata albă: se potrivește bine cu băuturi spirtoase mai ușoare, florale, cum ar fi ginul, brandy-uri de fructe sau chiar tequila, care o completează, fără a o copleși.

2. Combinații bazate pe terroir
Asocieri regionale: multe băuturi spirtoase și ciocolate din aceleași regiuni sau de origine unică se completează reciproc datorită terroir-ului comun.

3. Alătură arome contrastante
Ciocolata fină poate conține fructe, nuci, alune sau condimente. Aromele whisky-urilor poate varia de la iz de fum la caramel, în timp ce romul poate avea note de melasă, fructe tropicale sau condimente. Creează combinații între arome complementare:
 • whisky cu ciocolată neagră cu chili;
 • rom învechit cu ciocolată cu fructe uscate sau caramel;
 • coniac cu ciocolată cu nuci sau cafea;
 • tequila învechită cu ciocolată cu scorțișoară.

4. Tehnici de degustare
Miroase băutura spirtoasă înainte de-a o sorbi, apoi ia o înghițitură mică. Rupe ciocolata (ciocolata de calitate face un zgomot specific atunci când este ruptă) și apoi las-o să se topească lent pe limbă. Permiți astfel aromelor complexe să apară și să se dezvolte, pe măsură ce continui cu o altă înghițitură de băutură.

5. Temperatura și paharele potrivite
Ciocolata sau băuturile spirtoase răcite pot avea mai puțină aromă, așa că lasă-le să stea puțin înainte de a le gusta.
Pentru băuturi spirtoase, un pahar de cognac sau de tip lalea ajută la concentrarea aromelor. Pentru degustările de ciocolată, se folosesc bucăți mai mici.

6. Contrast și condimente
Ciocolata neagră sărată se potrivește de minune cu scotch sau tequila. Sarea sporește aromele spirtoasei și oferă un contrast interesant.
Combină băuturile spirtoase precum ginul cu o ciocolată care conține piper, aromele produse îți vor face o surpriză gustativă sofisticată.

7. Ia în considerare textura
Unele băuturi spirtoase au o consistență mai uleioasă, care se potrivește bine cu ciocolata neagră, care este fină și catifelată când se topește în gură.
Dacă ciocolata are o textură crocantă (de exemplu, conține bucățele de cacao sau de nuci), o poți combina cu o băutură spirtoasă complexă, care are arome multiple.

8. Gustă-le pe îndelete
Ciocolata de calitate și băuturile spirtoase au arome care evoluează, așa că acordă-le timp. Aromele persistă și după degustare, ciocolata neagră de exemplu are un finisaj de durată care poate completa gustul unei tării bune.

Alege un cadou inspirat, pentru a le face o surpriză plăcută de Crăciun celor dragi!

cosuri cadou craciun 2024

Lasă-te inspirat de blogul nostru și încearcă rețetele în care licorile fine fac diferența:

reteta-porc-sousvide

Ceafă de porc sous vide

Carnea de porc este gătită sous vide, apoi trasă la grătar și glazurată cu un sos delicios de whisky și zahăr brun.

Vezi detalii
tiramisu

Tiramisu clasic

Această rețetă de tiramisu clasic, cu mascarpone este un desert delicios și lejer, perfect pentru finalul unei mese. Fin și aromat, acest desert îți va pune Italia pe farfurie și îți va delecta papilele gustative!

Vezi detalii
briosa-cafea-kahlua

Brioșe cu cafea și Kahlua

Kahlua este un lichior mexican ce conține cafea, trestie de zahăr și vanilie. Aroma sa va oferi o savoare delicată acestor brioșe.

Vezi detalii
crepessuzette

Crepes cu aromă de lichior de portocale

Dacă deja ţi-am făcut poftă de clătite, iată o reţetă foarte simplă, care încorporează aroma sosului suzette în compoziţia aluatului şi pe care o poţi face oricând ai poftă de ceva dulce sau când ai invitaţi neaşteptaţi.

Vezi detalii
Reteta Tarta cu fructe exotice

Tartă cu fructe exotice

Descoperă arome exotice în această rețetă delicioasă de tartă cu fructe exotice by Radu Darie.

Vezi detalii

Despre whisky:

  • Pe măsură ce whisky-ul stă la învechit în butoaie, în fiecare an aproximativ 2% din el se evaporă – i se spune „Partea îngerului“ (“Angel’s Share”). O altă mică parte din whisky se absoarbe și în lemnul butoiului, pe care profesioniștii distilatori o numesc „Porția diavolului” (“Devil’s Cut“).
  • „Whisky” se referă în general la băuturile spirtoase scoțiene, canadiene și japoneze, în timp ce „whiskey” este folosit pentru cele irlandeze și americane. Dar nu există nicio diferență reală, este în mare parte preferință regională.
  • Puritatea apei locale folosite, conținutul de minerale și „terroirul” sunt la fel de importante ca și cerealele din care se produce celebra licoare.
  • Whisky-ul „single malt” nu este neapărat dintr-un singur butoi. Înseamnă că whisky-ul este făcut la o singură distilerie, dar este adesea un amestec de whisky-uri din butoaie diferite din distilerie.
  • Masataka Taketsuru, considerat părintele whisky-ului japonez, a studiat în Scoția pentru a aduce apoi tehnicile de fabricare a whisky-ului în Japonia. El a înființat prima distilerie de whisky din Japonia, creând astfel o tradiție de renume mondial.
  • Whisky-ul se învechește mai repede în zonele mai calde. Scotch-ul, de exemplu, are un proces de maturare lent în Scoția unde climatul e mai rece, în timp ce whisky-ul învechit în ținuturi mai calde precum Kentucky se maturează mai rapid.
  • Multe distilerii își „finisează” whisky-ul în butoaie netradiționale, care țineau altădată alte băuturi spirtoase, cum ar fi sherry, rom sau porto, pentru a adăuga noi straturi de aromă. Această practică poate conferi note de fructe, nuci sau chiar note picante care nu ar apărea într-un whisky tipic învechit doar în butoi de stejar.
mood pahar whisky in distilerie