Toba de casa
Nelipsită de pe masa de Crăciun, alături de caltaboși, cârnați, lebăr sau mușchiulețul de porc afumat, toba rămâne un adevărat deliciu pentru amatorii de preparate tradiționale și nu numai. Iată câteva rețete delicioase.
Toba este un adevărat deliciu culinar al mesei de Crăciun, dar nu numai. Se prepară din carnea de la picioarele și capul de porc, rinichii, inima, limba, urechile, slănina, șoriciul acestuia și condimente. În mod tradițional, se utilizează stomacul porcului, care se umple cu o compoziție realizată din ingredientele de mai sus, fierte și tocate, dar la fel de bine se poate folosi și intestinul gros. Și, daca alegi cele mai bune ingrediente de la Selgros, garantat nu vei da greș! Descoperă, mai jos, câteva rețete delicioase de tobă de casă, precum și câteva trucuri pentru a pregăti acest minunat preparat.
Sfaturi utile
Ce trebuie să știi pentru a prepara cea mai gustoasă tobă de casă?
1. Toba de porc tradiţională este cea făcută în stomac de porc. Așadar, primul pas și cel mai important este buna curăţare a stomacului de porc de membrana interioară. Cea mai simplă metodă şi cea recomandată este curăţarea acestuia cu sare grunjoasă. După ce se freacă bine, se spală şi se lasă o oră în apă cu oţet şi felii de ceapă, acest lucru ajutând la neutralizarea mirosului. După acest lucru, stomacul se clătește bine. Dacă vei cumpăra din comerț stomacul de porc, atunci îl vei găsi în măcelării sau la raioanele de carne, gata curăţat.
2. Urechile, rinichii, limba, inima, muşchiul, slănina şi pulpa de porc se fierb în apă cu sare, foi de dafin, boabe de piper și, opțional, boabe de ienibahar. Se lasă pe foc o oră, strecurându-se mereu spuma formată deasupra. Când sunt fierte, se scot şi se lasă la răcit. Limba se curăţă de pieliţa albă. Măruntaiele se taie cuburi de mărime potrivită. Carnea, șoriciul și urechile se taie fâșii.
3. Carnea tăiată se amestecă cu usturoiul pisat, se condimentează cu sare şi piper măcinat după gust, apoi se adaugă o cană și jumătate din supa de carne.
4. Stomacul se leagă la capătul mai subțire, apoi se umple cu această compoziție de carne. Deschizătura rămasă se coase, apoi stomacul se înțeapă din loc în loc cu un ac mare sau cu vârful unui cuțit ascuțit, pentru a nu se sparge la fierbere. Un alt truc pentru ca toba să nu se spargă este să o introduci într-un dres, care se înnoadă mai apoi strâns la ambele capete.
5. Toba astfel pregătită se pune la fiert în zeama de carne rămasă, timp de 30 de minute. Apoi se scoate cu o paletă, pe un tocător. Se așază deasupra ei un alt fund de lemn și o greutate, astfel încât să o aplatizeze ușor. Se lasă la răcit până a doua zi, când deja se poate consuma.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Tobă de casă de la Chef Bogdan Cozma
Toba de casă este nelipsită de pe mesele românilor, la Crăciun și Anul Nou. Ingredientele din care e compusă sunt asemănătoare cu cele de la piftie.
Tobă de casă tradițională
O rețetă tradițională care, fără îndoială, te va trimite cu gândul la bucatele gătite de Crăciun de către bunicii tăi.
Tobă de casă oltenească
De pe masa de Crăciun sau orice masă festivă nu poate să lipsească toba de porc, o gustare numai bună pentru oaspeții tăi amatori de preparate tradiționale românești.
Tobă de casă moldovenească
Un preparat delicios și savuros, dar care trebuie consumat cu moderație.
Tobă de porc ardelenească
Bucură-te de gustul autentic al unui preparat tradițional, gătind o tobă de casă delicioasă, aromată delicat cu boia de ardei iute sau dulce, după preferințe.
Tobă de casă ca în Banat
Transformă un preparat tradițional de sărbători într-o gustare delicioasă de prânz.