Rață la cuptor cu portocale
Rața la cuptor cu sos de portocale este un preparat potrivit pentru mese festive.
Una dintre cele mai vechi și mai cunoscute rețete din bucătăria franțuzească, rața la cuptor cu portocale arată rafinat, dar se gătește extrem de simplu. Carne de bună calitate, de preferat de rață crescută în aer liber, portocale aromate, cu coaja netratată, pentru că vei avea nevoie și de ea, și ierburi aromatice cu tușe mediteraneene – acestea sunt principalele ingrediente pentru prepararea unui fel de mâncare delicios.
Este un lucru cunoscut faptul că rața se numără printre tipurile de carne preferate de francezi și, pe bună dreptate, pentru că este fragedă și aromată. Carnea de rață se potrivește cu ingrediente dulci și fructate, de aceea vei găsi numeroase rețete cu miere, mere, prune uscate, ananas, smochine etc. Însă poate cea mai cunoscută combinație este cea cu portocale.
Sfaturi utile
Piept de rață cu portocale la tigaie, pulpă de rață la cuptor sau rață întreaga umplută la tavă?
Pentru a găti rață cu portocale, cel mai bine este să o tranșezi în prealabil, înainte de a o găti. Poți prepara piept de rață cu portocale la tigaie, caz în care nu ai nevoie decât de câteva minute, sau pulpă de rață la cuptor, care se gătește în jumătate de oră. Dacă vrei să prepari o rață întreagă umplută, cu sos de portocale, atunci o vei coace în cuptor, după ce ai presărat ierburi aromatice, acoperită cu folie de aluminiu, pentru a rămâne fragedă, la 180°C. Nu uita să ungi rața cu sucul format în tavă, în timp ce se gătește.
Piept de rață cu sos de portocale – în prealabil, rumenește-l ușor în tigaie
Când gătești piept de rață cu sos de portocale, ca să rămână suculent, fă tăieturi în romb în piele, apoi prăjește carnea rapid în tigaie, 2 minute pe fiecare parte. Dă tigaia la cuptor, dacă este rezistentă, dacă nu, transferă carnea într-o tavă. Pentru o rețetă piept de rață cu portocale, coace carnea la 190°C, timp de 20 de minute, întorcând-o în tavă după 10 minute.
Rață umplută cu portocale și mere la cuptor
Rața gătită întreagă poate fi umplută cu fructe. Poți prepara rață umplută cu portocale și mere la cuptor, dar și cu prune sau bucăți de ananas. Nu uita de ierburi, precum rozmarinul, cimbrișorul, dafinul, anasonul, dar nici de legume condimentate, ca usturoiul și ceapa.
Rețete rață cu portocale – lasă carnea să se odihnească înainte de a o servi
În toate rețete rață cu portocale este recomandat ca, după ce scoți carnea din cuptor, să o înfășori în folie de aluminiu și s-o lași la odihnit măcar zece minute (chiar și o jumătate de oră, dacă ai preparat rață umplută la cuptor). Sucurile din carne se vor distribui uniform în fibrele ei, iar aceasta va deveni mai fragedă.
Sos de portocale pentru rață
Un sos de portocale pentru rață se prepară din ingrediente relativ puține. Ai nevoie de sucul și coaja rasă de la 2 portocale, 1 lingură zahăr tos (sau miere), 1 lingură de oțet de vin, 2 linguri de lichior Grand Marnier (opțional), sare și piper după gust. Pune totul într-o cratiță și lasă la foc mediu până când sosul se îngroașă ușor. Păstrează sosul într-un loc cald, până la servire.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Rață la cuptor cu portocale de la Chef Bogdan Cozma
Un preparat demn de o masă festivă, această rețetă simplă rață la cuptor cu portocale se prepară din ingrediente puține, însă ai în vedere că pregătirea cărnii durează câteva ore.
Piept de rață la cuptor cu portocale și miere
Nu ezita să încerci această rețetă de piept de rață la cuptor cu portocale și miere.
Rață întreagă la cuptor cu sos de portocale și bere
Cele mai bune ingrediente pentru această friptură de rață întreagă la cuptor cu sos de portocale și bere se găsesc la Selgros.