Pește spadă la cuptor
Peștele spadă are o carne fină și delicioasă. Foarte versatil, acesta poate sta la baza unor preparate dintre cele mai diverse.
Peștele spadă (sau pește sabie) are, de obicei, dimensiuni mari – poate să atingă o lungime de patru metri și o greutate de 500 de kilograme – și este foarte căutat în întreaga lume, pentru că are o carne fină și delicată. Cu un gust care aduce cu cel al tonului, este un pește simplu de preparat, la cuptor, în tigaie, la grătar sau la aburi, după preferințe.
Peștele spadă este un ingredient excelent pentru prepararea unui fel de mâncare ușor și bogat în proteine. Carnea sa are o consistență bună și un gust delicat, fiind foarte versatilă
Sfaturi utile
Ce vin poți servi la pește spadă făcut la cuptor cu sos de lămâie?
Cel mai potrivit este un vin alb sec, cu o aciditate ridicată, cum ar fi, de exemplu, Sauvignon Blanc. Vinul va ajuta la echilibrarea sosului de lămâie proaspăt și ușor sărat, creând un contrast plăcut. De asemenea, mai sunt recomandate un Pinot Gris sau un Chardonnay.
Bogat în acizi Omega-3, ca toți peștii grași, spada poate să fie gătită la cuptor, în tigaie ori la grătar. Iată mai jos câteva sfaturi pentru prepararea acestui pește.
Similar tonului, peștele spadă necesită un timp de gătire relativ scurt. La tigaie, nu are nevoie decât de câte două minute pe fiecare parte. Poți să-i dai mai multă aromă cu o marinadă din ulei de măsline, sare, piper, cimbru și suc de lămâie, în care îl lași o oră, la frigider.
La cuptor, poți adăuga ierburi, pentru mai multă aromă, dar și legume precum ceapa, usturoiul și roșiile, sare și piper, precum și zeamă de lămâie sau vin alb. Peștele spadă se lasă la cuptor între 15 și 18 minute, în funcție de dimensiunea bucăților. Carnea trebuie să fie albă, opacă, atunci când este gata.
Dacă vrei să pregătești pește spadă la grătar, prepară o marinată din vinul alb, ulei de măsline, usturoi și pătrunjel, dar și sare și piper. Lasă peștele timp de 30 de minute în acest sos, apoi pune-l pe grătar și lasă-l câte cinci minute pe fiecare parte.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Pește spadă la cuptor cu sos de lămâie de la Chef Cristian Dumitru
Rețeta de mai jos este extrem de simplu de preparat, fiind o bună opțiune pentru un prânz sau o cină.
Pește spadă la cuptor cu legume mediteraneene
Această rețetă de pește spadă la cuptor cu legume este sănătoasă și echilibrată.
Pește spadă cu sos de smântână
Pentru acest pește spadă rețetă rapidă cu sos de smântână, folosește rădăcinoasele preferate, pentru o notă dulce.
Pește spadă cu roșii și usturoi
Cu rețeta de mai jos vei pregăti o friptură de pește sabie savuroasă. Nu ai nevoie de multe ingrediente, însă pune accent pe calitate.