Ciocolata de casa
Ciocolata de casă ne amintește multora dintre noi de copilărie. Cu o consistență diferită de cea cu lapte din comerț, ciocolata de casă este specială și poate să satisfacă și cele mai rafinate gusturi, atunci când este preparată așa cum trebuie.
Poți face cu ușurință propria ciocolată de casă, iar, dacă ai copii, poți prepara acest desert împreună cu ei. Descoperă mai jos câteva rețete de ciocolată de casă, precum și sfaturi pentru prepararea unui dulce care îi poate încânta pe cei mici și cei mari.
Rețeta de ciocolată de casă clasică nu este una foarte complicată, are puține ingrediente și se prepară rapid. Ai nevoie de lapte praf și cacao de bună calitate, zahăr și unt gras, aromele preferate și de 20 de minute. Atât durează să prepari un baton de casă, o ciocolată de casă savuroasă pe care să o împarți alături de cei dragi, după una dintre rețetele de mai jos.
Sfaturi utile
Care sunt ingredientele principale pentru ciocolata de casă?
Ciocolata de casă clasică se prepară din unt cu un conținut ridicat de grăsime, de peste 80%, zahăr tos, lapte praf și cacao. Pentru versiunile vegane de ciocolată de casă se folosește unt de cacao în locul celui clasic și se renunță la laptele praf, care se poate înlocui cu o variantă vegetală, de exemplu, din soia sau cocos.
Siropul de zahăr și unt
Ciocolata de casă are la bază un sirop simplu, din zahăr și apă, care se fierbe până se îngroașă. Poți face testul următor: pune puțin sirop pe o farfurioară, iar, după ce s-a răcit, ia o picătură între două degete, apoi intinde-o, și, dacă formează un firicel, este gata. Cu cât siropul este mai gros, cu atât ciocolata va avea o consistență mai dură sau chiar mai sfărâmicioasă. După ce siropul a fiert, ia cratița de pe foc, adaugă rapid untul și amestecă până se topește și se omogenizează.
Cacaua și laptele praf nu trebuie să aibă cocoloașe
Cele două ingrediente, cacao și lapte praf pentru ciocolata de casă, se cern împreună pentru a nu forma cocoloașe după ce torni siropul fierbinte peste ele. Masa de cacao și lapte praf se va întări repede, așa că încearcă să omogenizezi totul rapid. Te poți ajuta de un robot de bucătărie, la care vei folosi paletele de frământat timp de câteva minute sau de propriile mâini. Compoziția de ciocolată de casă se întinde într-o tavă unsă bine cu unt sau căptușită cu hârtie de copt și se dă la rece, până se întărește.
Untul de cacao pentru ciocolata de post/ vegană
Untul de cacao este grăsimea vegetală comestibilă din boabele de cacao. Acesta este comercializat în magazine de produse bio sau tip plafar, sub formă de bloc solid, având aspect de săpun sau de pelete mici. Fii atent, însă, să cumperi unt de cacao comestibil, pentru că mai există și versiuni pentru uz cosmetic. Untul de cacao este perfect pentru a prepara ciocolată de casă vegană/ de post. În rețetele de ciocolată de casă, untul de cacao poate să fie înlocuit parțial cu un alt unt vegetal, de exemplu, de macadamia sau de cocos, pentru arome diverse. Este important să mai știi că ciocolata vegană se păstrează la frigider, întrucât untul de cacao se topește destul de repede la temperatura ambientală.
Arome și umpluturi preferate pentru ciocolată de casă
Fiind o rețetă foarte versatilă, ciocolata de casă poate fi combinată cu orice arome preferi. Poți folosi extract de vanilie, un alcool, de exemplu, rom sau whisky, ori un ulei esențial comestibil, ca mentă, citrice sau lavandă.
În compoziția de ciocolată de casă poți pune orice tip de fruct oleaginos îți place: nuci, pe care le poți, în prealabil, coace în cuptor, alune de pădure, arahide, fistic, fructe uscate ori confiate (de exemplu, stafide, merișoare, cireșe, mango), fructe liofilizate, flori comestibile uscate, ca violetele, flori de sare. Folosește-ți imaginația și creează-ți combinația proprie.
Nu în ultimul rând, dacă ai preparat o ciocolată albă, o poți colora. Poți alege un colorant alimentar de bună calitate ori pudre de fructe uscate sau ceai matcha. Și aici imaginația te va ajuta să găsești combinații dintre cele mai originale.
Ciocolata nu are numai un miros îmbietor, ci și un gust magic. Rețetele de ciocolată de casă de mai sus sunt foarte simple și rapide și le poți savura alături de cei dragi sau le poți prepara pentru a oferi un cadou din inimă.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Baton de ciocolată cu lapte praf
O rețetă clasică, acest baton de ciocolată cu lapte praf poate fi preparat simplu, cu fructe uscate ori nuci sau cu o combinație din cele două.
Ciocolată de casă rețetă rapidă
O ciocolată de casă rețetă simplă și rapidă este cea prezentată mai jos.
Ciocolată de casă cu lapte praf
Această rețetă de ciocolata de casă cu lapte praf nu este deloc dificilă și este o opțiune perfectă pentru a încheia o masă copioasă.
Ciocolata de casă albă
Dacă te întrebi cum se face ciocolata de casă albă, rețeta de mai jos este una dintre cele mai simple pe care o poți încerca.