Ingrediente
Umplutura:
Glazura:
Mod de preparare
Melcii cu scorțișoară sunt un preparat foarte îndrăgit, iar rețeta este una simplă.
Pasul 1. Se topește untul.
Într-un bol se amestecă toate ingredientele uscate: zahăr, drojdie, făină, sare, arome și se omogenizează.
Ingredientele lichide (apă, lapte, oul bătut) se amestecă cu o lingură de lemn. Se omogenizează și se adaugă apoi untul topit, călduț.
Pasul 2. Se amestecă ingredientele lichide peste cele uscate, până se obține un aluat compact, care se pune pe blatul de lucru. Folosind foarte puțină făină, se formează din aluat o bilă compactă și nelipicioasă.
Pasul 3. Într-un bol uns cu puțin unt, se lasă aluatul acoperit cu folie alimentară la dospit, pentru minim 30 de minute sau până își dublează volumul.
Pasul 4. Se pregătește umplutura într-un bol, amestecând zahărul și scorțișoara.
Pasul 5. Când aluatul este gata, se întinde un dreptunghi de aprox. 50/35 cm, se unge cu untul topit (de la umplutură) și se presară ¾ din amestecul de zahăr și scorțișoară. Se rulează aluatul cât de strâns posibil, dar fără a-l strivi. Se modelează un rulou omogen, de aproximativ 45-50 cm.
Pasul 6. Se taie cu atenție 12 rulouri egale. Se pot rotunji ușor cu mâna, pentru a avea rondele omogene.
Pasul 7. Se tapetează cu unt o tavă de 30/20 cm și se presară restul de amestec de zahăr și scorțișoară. Se așază rulourile la o distanță de aproximativ 1 cm între ele. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, pentru încă 30 de minute.
Pasul 8. Se coc rulourile cu scorțișoară la 180°C, aproximativ 30 de minute.
Pasul 9. Se lasă melcii cu scorțișoară să se răcească de tot și se pregătește glazura. Se amestecă zahărul pudră cu apă, pentru a avea un sos cu o consistență vâscoasă. Se toarnă glazura în fir peste rulourile cu scorțișoară, înainte de a le servi.
Autor: Pastry Chef Mihaela Ruxanda
Mai multe rețete de la acest autor
Vezi mai multe retete si sfaturi utile din aceasta categorie: