Ingrediente
Mod de preparare
Papanașii fierți au o origine destul de veche, din timpurile Imperiului Austro-Ungar. De acolo i-au preluat și cei din Ardeal și Banat, unde sunt cel mai adesea întâlniți.
Pasul 1. Amestecă brânza cu oul, cele 2 linguri de zahăr, coaja de lămâie și extractul de vanilie.
Pasul 2. Cerne făina de doua ori, apoi adaugă grișul și amestecă-le cu aluatul de brânză, până când compoziția devine omogenă și nelipicioasă.
Pasul 3. Într-o tigaie de teflon, topește puțin untul, amestecă pesmetul și lasă-l să se rumenească, până când devine auriu.
Pasul 4. Adaugă zahărul brun și ia de pe foc.
Pasul 5. Între timp, într-o oală, pune la fiert 2 litri de apă, cu o linguriță de sare.
Pasul 6. Pe un blat de lucru presărat cu făină, formează din aluat biluțe de mărimea unei nuci. Când apa începe să fiarbă, micșorează flacăra, apoi, cu o spatulă, introdu biluțele de aluat și lasă papanașii să fiarbă până se ridică la suprafața apei.
Pasul 7. Scoate papanașii fierți cu o lingură cu găuri, lasă-i să se scurgă, apoi tăvălește-i prin pesmet.
Servește-i calzi, ca atare, sau, dacă preferi, cu dulceață ori miere.