Ingrediente
Mod de preparare
Niciun alt miros nu-ți lasă apă în gură, ca cel al unei pâini proaspăt coapte, aburinde, care parcă abia așteaptă să fie unsă cu unt și presărată cu puțină sare.
Pasul 1. Diluează drojdia și zahărul în 30 ml de apă calduță.
Pasul 2. Într-un vas mare, amestecă făina, sarea și, treptat, restul de apă.
Pasul 3. La final, adaugă maiaua de drojdie și frământă până când aluatul se desprinde de pe pereții vasului.
Pasul 4. Scoate aluatul pe un blat de lucru și continuă să îl frămânți 15 minute, până când devine elastic.
Pasul 5. La final, pudrează aluatul cu puțină făină și pune-l într-un vas, pe care îl acoperi cu un prosop curat.
Pasul 6. Lasă aluatul la dospit 2 ore, într-un loc cald.
Pasul 7. Când și-a dublat volumul, frământă iar aluatul, timp de 2 minute. Dă-i forma dorită, acoperă-l cu un prosop și lasă-l să mai stea 1 oră.
Pasul 8. Preîncălzește cuptorul la 250°C.
Pasul 9. Crestează aluatul longitudinal, cu o lamă de patiserie sau un cuțit bine ascuțit.
Pasul 10. Presară pâinea cu puțină făină.
Pasul 11. Scade temperatura cuptorului la 230°C și coace timp de 30 de minute. Nu deschide ușa cuptorului în primele 20 de minute.
Pasul 12. Scoate pâinea și las-o să se răcească pe un grătar.