Ingrediente
Mod de preparare
O pâine pufoasă, dar ușor rustică. O poți face mai interesantă adăugând la rețeta clasică semințe sau, de ce nu, fulgi de ceapă prăjită. Un deliciu!
Pasul 1. Dizolvă drojdia în 600 ml de apă călduță.
Pasul 2. Presară o mână de făină deasupra și lasă 10 minute la temperatura camerei.
Pasul 3. După cele 10 minute, adaugă restul de făină și începe să frămânți. Aluatul va deveni dens și lipicios.
Pasul 4. Adaugă sarea și restul de 100 ml de apă călduță.
Pasul 5. Unge un blat de lucru cu puțin ulei, răstoarnă aluatul și frământă-l timp de 5-10 minute, până când devine elastic.
Pasul 6. Întinde puțin aluatul și începe să îl pliezi, aducând părțile exterioare spre interior. Repetă acest lucru de câteva ori.
Pasul 7. Așază aluatul înapoi în vas, acoperă cu un prosop și lasă la dospit timp de 1 oră.
Pasul 8. Preîncălzește cuptorul electric la 250°C, iar pe șina cea mai de sus, pune o tavă cu 2 degete de apă caldă. Apa va ajunge la fierbere și va genera aburi în momentul în care introduci pâinea la copt.
Pasul 9. Modelează aluatul într-o bilă și crestează pâinea cu un cuțit bine ascuțit.
Pasul 10. Presară griș pe fundul unei tăvi, transferă coca și introdu pâinea la cuptorul bine încins.
Pasul 11. Setează timerul cuptorului electric la 20 de minute, iar după scurgerea lor, scoate tava cu apă și redu temperatura la 200°C, apoi coace pâinea încă 30 de minute.
Pasul 12. Scoate pâinica din tavă și las-o să se răcească pe un grilaj.