Sendvis cu ceafa de porc
Într-o lume agitată și mereu în mișcare, sendvișul a devenit o alegere populară pentru cei ce doresc să savureze o gustare rapidă și ușor de pregătit. El este cea mai simplă variantă a unui aperitiv consistent, dar poate ține și locul unui prânz fără pretenții sau al unui snack între mesele principale.
Spre deosebire de americanul pulled pork sandwich, care are nevoie de carne marinată îndelung și necesită un timp de gătire de ordinul orelor, sendvișul cu ceafă de porc se pregătește rapid, din ingrediente simple, care se găsesc ușor. Îți prezentăm, în continuare, rețeta propusă de Radu Darie.
Sfaturi utile
Grăsimea din ceafa de porc este cea care dă bucății de carne suculența specifică. Excesul de grăsime, în schimb, poate provoca flăcări mari, care vor arde carnea înainte de a fi pregătită. Este recomandat, deci, să alegi o bucată cu o cantitate moderată de grăsime marmorată în țesutul muscular.
Dacă este posibil, cumpără o bucată întreagă de ceafă de porc și tai-o în felii mai subțiri acasă. Astfel, vei putea controla mai bine grosimea bucăților de carne și vei obține o gătire uniformă.
Poți încerca să pregătești varianta americană a acestui sendviș. Marinează cu condimentele favorite o bucată de ceafă de porc de 1-1,5 kg și las-o la frigider pentru două zile, apoi gătește-o la cuptor timp de 5 ore. Desfă-o în fâșii subțiri și amestec-o cu sos barbecue. Așaz-o între două jumătăți de chiflă sau baghetă, unse cu unt și ketchup și acoper-o cu cheddar și felii de castraveți cruzi sau murați. Acest pulled pork sandwich este foarte similar cu rețeta de sendviș cubanez.
Ingredientele pentru acest sendviș cu ceafă de porc pot fi înlocuite cu altele, după gust și preferințe. Poți adăuga feliuțe crocante de bacon tras la tigaie, un ou prăjit, murături sau diferite verdețuri și poți înlocui salsa cu guacamole.
Pentru un plus de gust, poți folosi pentru marinarea cărnii din sendvișul cu ceafă de porc diferite alte amestecuri: iaurt cu garam masala, turmeric, pastă de usturoi și ghimbir; bere neagră, sos Worcestershire, muștar și zahăr brun sau varianta mai exotică, cu sos de soia, zeamă de portocale sau suc de ananas, miere și muștar de Dijon. Carnea va căpăta, astfel, mai multă savoare.
Ești pasionat de bunătățuri și ai nevoie de inspirație ca să gătești ceva deosebit? Accesează categoria de retete Selgros și alege-le pe cele care se potrivesc stilului tău de gătit și care vor scoate în evidență talentele tale de bucătar.
Dacă nu ai cheddar, există o mulțime de alte brânzeturi care se topesc frumos în sendvișurile calde și pe care le poți folosi pentru a-l înlocui, în funcție de preferințele tale: gouda, provolone, emmental sau gruyère.
Atunci când ai finalizat asamblarea sendvișului, taie-l în diagonală pentru a arăta și mai apetisant și pentru a evidenția straturile de umplutură. Dacă ai folosit marinade sau sosuri speciale pentru sendviș, poți adăuga câțiva stropi pe pâine, înainte de a așeza carnea. De asemenea, poți folosi condimente sau ierburi aromatice pentru a intensifica aromele.
Indiferent dacă este pregătit pentru o gustare rapidă sau pentru o cină relaxantă în familie, un sendviș cu ceafă de porc este perfect, aducând în farfurie o combinație echilibrată de arome și texturi. Fie că optezi pentru un sendviș clasic cu cheddar și salată crocantă, sau alegi variante mai îndrăznețe cu brânzeturi exotice și sosuri inedite, această gustare simplă și versatilă îți va oferi o experiență culinară deosebită.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Sendviș cu ceafă de porc, pesto și cheddar de la Chef Radu Darie
Acest sendviș gustos pregătit cu ceafă afumată din Carmangeria Selgros te va încânta și în plus e și ușor de pregătit.