Orez prăjit în stil asiatic
Orezul prăjit în stil asiatic este un fel de mâncare popular la nivel mondial. Preparat din orez fiert prăjit, cu legumele preferate, cu carne sau fără și sosuri aromate, acest fel de mâncare poate deveni cu siguranță unul de bază în bucătăria ta. Se gătește rapid, este economic și poate să fie o alegere perfectă pentru prânz sau cină.
Orez prăjit în stil asiatic este o rețetă savuroasă și avantajoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând se prepară rapid și, în al doilea rând, este o rețetă economică. Multe dintre ingrediente, cel mai probabil, le ai deja în frigider ori în cămară. Iată mai jos câteva sfaturi pentru ca orezul tău prăjit în stil asiatic să fie un succes.
Orezul prăjit este un preparat simplu și reconfortant.
Sfaturi utile
Cum se gătește un orez asiatic simplu?
Acest preparat se gătește, în mod ideal, cu un orez fiert cu o zi înainte, într-o cantitate mare de apă clocotită, timp de 10 minute. Orezul se scurge și se clătește bine cu apă rece, pentru a elimina amidonul. Se lasă apoi la răcit, timp în care boabele se întăresc. Dacă nu ai timp cu o zi înainte, încearcă să fierbi orezul măcar cu câteva ore înainte și să îl lași la frigider până îl prăjești.
Pentru orice orez asiatic simplu, vei avea nevoie de un soi cu bobul lung, ideal aromat, precum basmati, jasmine sau thai.
Orez prăjit în ulei? Orez prăjit în unt? Ce grăsimi alegi pentru prepararea unui orez în stil asiatic?
Atunci când prepari un orez în stil asiatic ai la dispoziție o varietate de grăsimi pe care le poți folosi. Optează pentru orez prăjit în ulei vegetal, de rapiță sau floarea soarelui, ori chiar de măsline, dacă vrei o rețetă mai lejeră. Alege o rețetă de orez prăjit în unt dacă, din când în când, îți permiți un exces culinar. Nu uita, însă, că untul are o temperatură de ardere joasă, deci va trebui să fie combinat cu un ulei.
De asemenea, pentru o notă și mai savuroasă, poți folosi pentru orezul prăjit grăsime animală, de exemplu, untură de porc sau de rață.
Pentru un plus de aromă poți folosi pentru prăjit ulei de arahide. Poți adauga ulei de susan, dar nu mult, pentru că acesta va da preparatului un gust neplăcut. Uleiul de susan poate să fie înlocuit cu puțin ulei de nuci.
Orez prăjit cu legume, ou, tofu, carne sau pește?
Atunci când vrei să prepari un orez prăjit cu legume, trebuie să știi că îl poți combina cu orice ingrediente îți plac, proaspete sau congelate. Ceapă, morcovi, varză, dovlecei, mazăre, broccoli – poți folosi, practic, cam tot ce ai în frigider. De asemenea, un orez chinezesc cu legume poate să conțină și bacon, orice rest de carne gătită ai deja în frigider, creveți sau tofu.
Ce condimente folosești pentru o rețetă orez prăjit simplu?
Într-o rețetă orez prăjit simplu, pentru o notă asiatică, poți adăuga puțin oțet de orez, sos de soia, sos thailandez și pastă de ardei iute, după gustul propriu.
Orez chinezesc cu legume – ingrediente gătite separat sau împreună?
Unul dintre secretele unui orez chinezesc cu legume este ca ingredientele sunt fie gătite separat și combinate la final, pentru ca fiecare să-și păstreze textura. Nu trebuie neapărat să urmezi această regulă. Asigură-te, însă, că respecți timpii de gătire pentru fiecare ingredient, unele legume fiind mai tari, altele fiind mai fragede.
În ceea ce privește oul, există două metode de a-l folosi pentru orezul prăjit. Poți să-l gătești separat ca pentru omletă și să-l adaugi tăiat în orez, la final. Sau poți să torni ouăle bătute peste orezul încins și să le gătești împreună, cu câteva minute înainte de final.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Orez cu ou și legume în stil chinezesc
Acest orez cu ou și legume este preparat în stil cantonez, aromatizat cu ulei de susan, sos de soia și busuioc japonez.
Orez prăjit thailandez cu creveți
Aromat și delicios, acest orez prăjit thailandez cu ouă și creveți este un preparat complet, care va face deliciul oaspeților
Orez prăjit cu pui
Cele mai bune ingrediente pentru această rețetă simplă și foarte gustoasă de orez prăjit cu pui le găsești la Selgros.