Rețete cu aluaturi: Învață să faci aluatul perfect
Aluatul stă la baza a numeroase rețete dulci și sărate, de la pâinea pufoasă, la produsele de patiserie savuroase. Indiferent dacă ești patiser amator sau ai deja experiență în bucătărie, educația cu privire la diferite rețete cu aluaturi îți va duce preparatele pe noi culmi. Vezi mai jos care sunt principalele tipuri de aluaturi și în ce fel de rețete se folosesc.
Tipuri de aluat
Aluatul se prezintă într-o mare varietate de forme, fiecare cu propriile caracteristici și utilizări. Descoperă lumea fascinantă a aluaturilor și alege-l pe cel potrivit pentru rețetele tale.
Aluaturi dospite
Aluaturile dospite sunt acele aluaturi care conțin agenți de dospire, precum drojdia sau bicarbonatul de sodiu; acestea produc bule de gaz în timpul fermentării și permit aluatului să crească și să devină pufos și aerat.
Pe lista de rețete cu aluaturi dospite se află:
- Aluatul de pâine - cel mai popular tip de aluat dospit. Se obține dintr-un amestec de apă, drojdie, făină și sare;
- Aluatul de pizza - este un aluat mai subțire și crocant, care poate include ulei (de măsline) și ouă;
- Aluatul de plăcinte - este un aluat gros și ceva mai fraged. Pe lângă ingredientele de la pâine, se mai folosește și unt sau margarină;
- Aluatul de chifle - un alt aluat pufos, care include în plus unt și ouă;
- Aluatul de gogoși - pe lângă ingredientele de bază, se mai adaugă zahăr, ouă, unt și lapte.
Aluaturi fragede
Aluatul fraged are o textură sfărâmicioasă și crocantă și un gust cremos, pe fondul untului folosit și a modului de preparare. Grăsimea folosită împiedică dezvoltarea rețelei de gluten. Acesta din urmă nu se mai dezvoltă, iar aluatul devine frăgezit (și nu elastic) și pare că se topește în gură. Iată care sunt principalele rețete cu aluaturi fragede:
- Tarte dulci și sărate;
- Unele plăcinte, mai ales cu fructe;
- Biscuiți.
Aluaturi tip foietaj
Aluatul de tip foietaj are straturi subțiri și este folosit în multe rețete de patiserie. Este format din straturi alternative, care se laminează și pliază în mod repetat, pentru a obține o textură crocantă și pufoasă, și este folosit la:
- Croissant;
- Pain au chocolat;
- Diverse tarte dulci sau sărate;
- Alte produse de patiserie (ștrudel, pateuri etc.).
Vezi aici rețetele noastre din această categorie
Pizza Margherita - aluat si sos
Încearcă rețeta simplă și absolut delicioasă de pizza Margherita cu aluat de pizza de casă! Această rețetă de pizza e perfectă pentru o masă în familie sau cu prietenii. Pufoasă și gustoasă, acestă rețetă îți va aduce Italia în farfurie!
Eclere cu cafea
Dacă ești în căutarea unui desert rafinat cu care să-ți etalezi abilitățile de bucătar în fața celor dragi, eclerul cu cafea creat de Chef Mihaela Ruxanda este alegerea ideală.
Tartă de primăvară
Tarta de primăvară vine în întâmpinare cu prospețime, culori vii și arome vibrante. Primăvara este anotimpul potrivit pentru o tartă sărată care te îmbie la sărbătoare.
Quiche cu spanac
Încearcă o rețetă super-ușoară și delicioasă de quiche cu spanac! Această rețetă e masa perfectă dacă adopți o dieta ovo-lacto-vegetariană. Sănătoasă și lejeră, acest quiche cu spanac și brânză feta e un real curcubeu pe cerul gurii!
Tartă cu mascarpone și căpșuni - blat gluten free
Fie că o servești ca desert la o masă festivă sau ca gustare răcoritoare în zilele călduroase, tarta cu căpșuni fără gluten va cuceri cu siguranță gusturile tuturor.
Tartă sărată fără gluten
Plăcintă cu dovleac
Aromată, ușor dulce și aburindă, plăcinta cu dovleac este desertul perfect pentru zilele de toamnă. Dovleacul dulce și catifelat, amestecat cu unt topit, smântână și ouă, se așază pe straturi de foi de plăcintă unse generos cu unt, oferind un contrast perfect între umplutura moale și crusta aurie și crocantă.