Chili con carne
Chili con carne este un fel de mâncare tradițional cu origini mexicane. Este, practic, o tocană din carne de vită, fasole roșie, ardei iute și alte condimente care se servește cu o garnitură din orez. Ingredientele sunt simple, rețeta este ușor de preparat, dar necesită un timp de gătire mai lung.
Un fel de mâncare tradițional mexican, chili con carne poate fi consumat pe tot parcursul anului. Cu rețetele de mai sus, vei reuși să prepari un chili con carne pe care să-l savurezi alături de toți cei dragi.
Descoperă mai jos rețeta de chili con carne, precum și sfaturi pentru a prepara o mâncare mexicană cu gust intens.
Originar din Mexic și popularizat în SUA, mai ales în Texas, chili con carne necesită ingrediente de bază simple: fasole roșie, carne de vită și un sos de roșii picant. Pentru un chili bun, ai nevoie de condimente de o calitate excelentă, mai ales când este vorba despre ardeii iuți. Poți alege ardei iute cayenne, dar și jalapeño proaspăt și sos Tabasco pentru a condimenta preparatul
Sfaturi utile
În mod tradițional, chili con carne era făcut din carne și condimente, în special ardei iuți. Fasolea uscată putea înlocui carnea, fiind o sursă mai ieftină de proteine. În prezent, un chili con carne savuros le include pe ambele, dar și alte ingrediente, precum roșii și porumb fiert. Deși ar putea fi considerat un fel de mâncare complet, chili con carne se servește în mod tradițional cu garnitură de orez. Iată mai jos câteva sfaturi utile pentru prepararea acestui fel de mâncare.
Ce este chili?
Dacă te întrebi ce este chili, numele preparatului vine de la ardei chili iuți folosiți din belșug la această rețetă. Dacă nu îți place gustul foarte picant, poți folosi o cantitate mai mică de ardei iute sau chili condiment. Poți folosi orice soi preferat, de exemplu, chili ancho, iar, pentru a mai reduce din iuțeală, poți curăța ardeiul în prealabil de semințe și nervuri.
Carne de vită, de pui sau cârnați?
După ce ai învățat să prepari rețeta de bază, poți face și alte versiuni de chili con carne. Deși ingredientul principal tradițional este carnea de vită, o poți înlocui cu pui, curcan sau porc. De asemenea, poți adăuga, pentru un plus de savoare, puțin cârnat chorizo. Carnea se rumenește împreună cu ceapă și usturoi înainte de a fierbe totul în sosul de roșii.
Fasole roșie, albă sau pestriță?
Fasolea roșie este ingredientul tradițional într-un chili con carne. Dacă o folosești pe cea uscată, trebuie să o lași la înmuiat timp de minimum 12 ore, iar apoi să o fierbi în apă proaspătă, timp de o oră, și să o scurgi (poți folosi acum și o oală sub presiune dacă ai). O variantă mai rapidă este de a folosi fasole fiartă din conservă. De asemenea, poți folosi și alte tipuri de fasole preferată, de exemplu, cea albă sau pestriță.
Cu ce servești chili con carne?
În mod tradițional, chili con carne este servit alături de orez alb fiert simplu cu sare. Însă preparatul mai poate fi servit cu porumb fiert, tortilla sau linte. De asemenea, poți garnisi farfuriile cu felii de avocado și smântână proaspătă.
Ce faci dacă ai gătit prea mult chili con carne?
Preparatul poate fi congelat fără probleme și rezistă astfel 3 luni. De asemenea, îl poți folosi la prepararea altor feluri de mâncare, de exemplu, fajitas, spaghete sau chiar să îl folosești ca umplutură pentru pizza
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Chili con carne – rețeta clasică
Pentru prepararea acestei rețete, trebuie să-ți aloci două ore, deoarece timpul de fierbere este mai lung.
Chili con carne rapid
Pentru o versiune mai rapidă de chili con carne, folosește fasole fiartă din conservă pe care o clătești și o scurgi. Adaug-o în tigaie cu 10 minute, înainte de final, în același timp cu porumbul.
Chili sin carne
Dacă îți dorești să te bucuri de gustul unui chili mexican, dar vrei o versiune fără carne, rețeta de mai jos este perfectă pentru tine.