Cartofi copți
Cartofii copți sunt un preparat reconfortant și delicios. Alături de o salată verde și un sos proaspăt, cartofii copți sunt o alegere potrivită pentru un prânz în familie în zilele călduroase de vară. Un interior pufos, care se topește în gură și o coajă crocantă și sărată sunt atributele unui cartof copt perfect. Vom prezenta o rețetă de cartofi copți în cuptor, cu salată fresh și sos verde, după preferințe, dar și câteva sfaturi despre cum să gătești mereu cartofi copți fără cusur.
Dacă ți-e poftă de un preparat ușor de vară, avem soluția perfectă pentru tine – o rețetă simplă de cartofi la cuptor cu o salata fresh și sos verde răcoritor. De asemenea, poți afla din acest articol cum să coci cartofii ca un bucătar profesionist
Bucură-te împreună cu familia ta de fiecare bucățică pufoasă a miezului, de coaja crocantă, de salata plină de vitamine și de sosul răcoritor.
Sfaturi utile
Indiferent că prepari cartofi la cuptor în folie de aluminiu, cartofi în coajă la cuptor sau cartofi la cuptor cu rozmarin, dacă vei respecta câteva reguli simple, te vei bucura de un preparat gustos și bine gătit.
Iată de ce să ții cont când vrei să obții cartofii copți perfecți:
1. Soiul potrivit de cartofi
Cartofii roșii (sau russet) sunt cei mai buni pentru copt. Asigură-te că tuberculul nu are prea mulți muguri și că nu are o nuanță verzuie. Aceste lucruri indică o concentrație mare de glicoalcaloizi, care sunt toxici în cantități mari. Alege, așadar, tuberculii curați.
2. În cât timp se fac cartofii la cuptor
Există multe opinii în ce privește cea mai bună temperatură și cel mai bun timp pentru coacerea unui cartof. Unii optează pentru o temperatura de 230°C pentru 45 de minute, în timp ce alți bucătari preferă o oră la 180°C.
Pentru a obține rezultatul dorit, coaja crocantă și interiorul moale, temperatura potrivită se situează între cele două variante. La ce temperatură se coc cartofii? Undeva în jurul valorii de 200°C este foarte potrivit să setezi temperatura și asigură-te că ai preîncălzit cuptorul înainte să pui cartofii cu coajă la cuptor .
3. Pregătește cartofii corect
Spală cartofii și usucă-i bine. Înțeapă-i cu o furculiță sau un băț de frigăruie. Martha Stewart recomandă să înfigi o frigăruie de metal prin cartof pe lungime. Acesta se va încălzi pe măsură ce cartofii se coc și astfel mijlocul cartofului se gătește mai repede.
4. Îmbracă frumos cartoful
Australienii și britanicii denumesc cartofii copți jacket potatoes. Dacă vrei ca „jacheta” cartofului tău să fie crocantă și delicioasă, unge-l cu ulei de măsline sau unt și presară sare. Sau poți să-l ungi cu puțină slăninuță. Pentru a obține coaja perfectă, unge cartoful când este aproape gata, nu când îl introduci în cuptor.
5. Nu folosi folie dacă vrei coaja crocantă
Chiar dacă arată frumos preparați în acest fel, folia de aluminiu și cartoful copt nu sunt prieteni mereu. Dacă vei folosi folia nu vei obține o coajă crocantă. Bucătarii recomandă ca metodă eficientă pentru copt cartofi așezarea lor direct pe grătarul cuptorului pentru a permite aerului să circule în jurul lor și să se gătească uniform.
6. Testează cartofii
Când timpul de gătire s-a scurs, scoate cartoful din cuptor cu o mănușă de bucătărie și strânge-l între degete. Ar trebui să fie moale. Dacă nu te-a convins, poți folosi un termometru de bucătărie care ar trebui să indice 100°C la interior. Bucătarii recomandă să masezi ușor exteriorul cartofului înainte de a-l tăia, pentru a obține un interior mai pufos.
Pentru profesioniști și pasionați de rețete și bunătățuri, Selgros vine cu proiecte care să te inspire. Sesiunile de Masterclasses, susținute de chefi renumiți, îți dezvăluie secretele care stau la baza preparatelor memorabile din restaurantele de fine dining.
Greșeli de evitat când prepari cartofi la cuptor
1. Nu usuci bine cartofii
Cu siguranță, cartofii se spală bine înainte de a fi gătiți. Dar trebuie să fie uscați bine după spălare. Excesul de umiditate de pe coajă se poate infiltra în cartof în timpul coacerii și va afecta miezul pufos.
2. Nu folosești grătarul
Pentru ca un cartof să fie gătit uniform, trebuie să te asiguri că aerul fierbinte va ajunge la cartof din toate părțile. Sprijină un grătar pe o tavă de copt și aliniază cartofii fără să se atingă între ei. Sau îi poți coace direct pe grătarul aragazului.
3. Nu respecți timpul de coacere a cartofilor la cuptor
Dacă ai timp, gătește cartofii la 140°C minim 90 de minute. Dacă vrei să termini preparatul mai repede, setează cuptorul la 200°C și coace-i pentru 50 de minute. Timpul de coacere variază în funcție de cuptorul tău și de dimensiunea cartofului.
4. Nu iei temperatura cartofilor
Ca și în cazul cărnii, măsurarea temperaturii este valabilă și pentru cartofii copți. Folosește un termometru cu sondă și ține cont că o temperatură la interior de sub 100 de grade va avea ca rezultat un miez cu textură densă și gumoasă.
5. Îi ungi când îi introduci în cuptor
Unge cartofii cu ulei și sare doar spre finalul coacerii lor. Scoate-i când sunt aproape gătiți, unge-i cu ulei, slănină sau unt și mai lasă-i la cuptor pentru încă 10 minute. Vei obține o coajă mai crocantă și o aromă delicioasă.
6. Lași cartofii să se răcească
Spre deosebire de carne, cartofii nu au nevoie să stea după gătire. Taie-i imediat, altfel vor reține umezeala în miez și vor deveni denși și gumați. După ce i-ai crestat, strânge-i ușor pentru ca interiorul să se aerisească.
Cu aplicația Selgros, te bucuri de multe beneficii. Ai acces la cele mai recente cataloage, funcționalități suplimentare ca să îți planifici cumpărăturile și ești informat la zi despre ultimele promoții. Poți uita acasă cardul Selgros, îl ai mereu la tine, pe telefon: îl prezinți la casa de marcat direct din aplicație.
Acum că ai aflat aceste sfaturi pentru a obține cartoful copt perfect, dar și o rețetă delicioasă, este momentul să începi să gătești acest preparat ușor și rapid.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Cartofi copți în cuptor cu salată și sos verde
O rețetă simplă și savuroasă! Sosul care însoțește cartofii îl poți pregăti pe gustul tău.
Sos verde rapid pentru cartofi la cuptor
Un sos verde fresh cu verdețuri aromate este perfect pentru cartofi natur, salate de cartofi cu ouă sau cartofi copți. Este un sos răcoritor, cu un gust proaspăt, care se prepară repede și aduce un plus de savoare preparatului tău.