Ingrediente
30 ml
ulei vegetal, cu gust neutru (de floarea-soarelui sau de rapiță)
50 g
făină
410-420 ml
lapte vegetal fără arome, neîndulcit (de preferință, lapte de soia sau de ovăz)
sare, după gust
piper alb, proaspăt măcinat
Mod de preparare
Pasul 1. Se pun făina, uleiul și sarea în vasul în care se va pregăti sosul alb și se omogenizează cu o lingură.
Pasul 2. Se pune vasul pe foc, amestecând compoziția în permanență, având grijă să nu se prăjească.
Pasul 3. Se toarnă treptat laptele vegetal rece, continuând amestecarea, pentru a preveni formarea cocoloașelor.
Pasul 4. Se fierbe circa 5 minute, până când sosul se îngroașă, se adaugă piperul alb și se gustă de sare.
La fel ca în cazul rețetei de bechamel clasic, după răcire, se acoperă cu folie alimentară, lipită de suprafața sosului.