Ingrediente
Mod de preparare
Varianta Mihaelei Ruxanda de choux à la crème este una tradițională, unde avem combinația perfectă: textura crocantă a choux-urilor, umplute cu o cremă fină și delicioasă de vanilie, desăvârșite de o frișcă bătută și un strat fin de zahăr vanilat. Așa că, trage cântarul aproape, dă drumul la cuptor și să ne apucăm de treabă!
Pentru aluatul de choux-uri:
Pasul 1. Se aduc ouăle la temperatura camerei și se omogenizează cu o furculiță.
Pasul 2. Într-o oală, la foc mic, se adaugă untul tăiat cuburi mici, apa, laptele, sarea și zahărul și se încălzesc până când se topește untul.
Pasul 3. Apoi se mărește focul și se lasă să dea în clocot.
Pasul 4. Se ia oala de pe foc și se adaugă făina cernută, toată deodată. Se amestecă puternic până când făina este încorporată, iar aluatul are consistența unui piure.
Pasul 5. Se readuce oala pe foc pentru 2 minute, amestecându-se încontinuu.
Pasul 6. Se răstoarnă aluatul într-un bol, se lasă la răcit până ajunge la o temperatură de 55-60°C.
Pasul 7. Se adaugă treptat câte un ou, amestecându-se cu o spatulă sau un mixer la viteză minimă. Atenție la cantitatea de ou, este posibil să nu fie necesară toată. Când compoziția este omogenă, lucioasă și își menține structura, se transferă aluatul într-un poș și, într-o tavă, se formează choux-uri de aproximativ 2 cm diametru.
Pasul 8. Se coc la 155-160°C, aproximativ 40 de minute.
Se lasă să se răcească complet.
Crema de patiserie:
Pasul 9. Se încălzește laptele în care se pun vanilia și jumătate din cantitatea de zahăr.
Pasul 10. Se amestecă energic cu un tel gălbenușurile, zahărul rămas și amidonul.
Pasul 11. Se temperează laptele cu amestecul de gălbenușuri.
Pasul 12. Se dă oala pe foc, se fierbe 2-3 minute, amestecând continuu.
Pasul 13. Se ia de pe foc și se amestecă untul, până când crema este omogenă.
Pasul 14. Se lasă la răcit.
Se prepară frișca.
Pasul 15. Smântâna bine răcită se bate cu un mixer cu zahărul pudră și semințele de vanilie până când capătă o consistență cremoasă și fermă.
Pasul 16. Se taie capacele choux-urilor. Se omogenizează crema de vanilie și se umplu choux-urile pe jumătate, apoi se adaugă frișca bătută. Se acoperă cu capacul de choux și se pudrează cu zahăr.
Autor: Pastry Chef Mihaela Ruxanda
Mai multe rețete de la acest autor
Vezi mai multe retete si sfaturi utile din aceasta categorie: