Selgros spune NU RISIPEI alimentare!
Octombrie 2024
Risipa alimentară este un fenomen cu un impact major la nivel macro și este tot mai întâlnit în zilele noastre. Stoparea risipei de mâncare este esențială pentru sustenabilitate, eficiență economică, echitate socială și etică. Aceasta este o problemă cu multiple fațete, cu implicații de mare amploare, iar abordarea acesteia poate avea un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra societății în ansamblu.
La Selgros, unul dintre cele mai importante obiective este reducere risipei alimentare. Selgros semnalizează la raft cu sloganul “NU RISIPEI!” acele articole care au un termen de valabilitate scăzut și pentru care se aplică reduceri substanțiale de preț, de la 25% până la 50%.
De asemenea, Selgros donează alimente pentru cauze sociale, dar și pentru consumul animalelor, către grădini zoologice sau centre de îngrijire a animalelor.
Așadar, reducerea risipei alimentare este un obiectiv căruia Selgros îi acordă o deosebită importanță, pentru căalimentele care ajung la gropile de gunoi produc emisii de gaze cu efect de seră, în special de metan, care are o contribuție puternică asupra schimbărilor climatice.
Mai mult decât atât, risipa alimentară are implicații economice atât la nivel individual, cât și la nivel de societate. Gospodăriile care risipesc alimente aruncă, în esență, bani. Și, în timp ce în unele părți ale lumii alimentele sunt irosite, în alte părți oamenii se luptă cu foametea și insecuritatea alimentară. Reducerea risipei de alimente poate contribui la redirecționarea surplusului de alimente către cei care au nevoie, atenuând foametea și rezolvând problemele de securitate alimentară.
De asemenea, reducerea risipei alimentare poate diminua necesitatea practicilor agricole intensive care au un efect negativ asupra biodiversității