Rețete delicioase de trufe cu ciocolată - ghidul tău complet pentru a face trufe de ciocolata acasă
Dacă ești un iubitor al deserturilor reușite, cu siguranță ai aflat sau chiar testat deja trufele de ciocolată. Acestea reprezintă, probabil, unele dintre cele mai populare și gustoase dulciuri din ciocolată. Esența lor constă, adesea, într-o umplutură cremoasă de ciocolată neagră, albă sau ciocolată cu lapte, învelită într-un strat subțire de ciocolată solidă și, deasupra, cacao. Textura lor este cremoasă la interior, ușor crocantă sau moale la exterior, iar contrastul de arome și texturi este extrem de satisfăcător.
Ia cardul Selgros și alege să faci cumpărături de calitate, dintr-o gamă extrem de variată de produse. Acum, cardurile se eliberează și pentru persoanele fizice. În plus, noua aplicație Selgros îți va fi, cu siguranță, extrem de utilă.
Trufe belgiene
Printre cele mai faimoase trufe din lume se numără, cu siguranță, trufele belgiene. Spre deosebire de rețeta clasică de trufe franceze, trufele belgiene conțin și alte ingrediente cheie, precum:
- Unt proaspăt;
- Zahăr pudră;
- Lapte condensat;
- Nuci tocate sau fulgi de migdale;
- Alcool - precum rom, lichior, coniac, whiskey.
Rezultatul obținut în urma pregătirii unor trufe belgiene sunt niște bomboane mai complexe, cremoase și o varietate mai mare de arome și texturi interesante. Desigur, preferința pentru aceste trufe sau pentru cele clasice este o alegere subiectivă, astfel că este important să testezi toate felurile de trufe înainte să decizi care sunt favoritele tale.
Cum se servesc trufele de ciocolată
Trufele pot fi servite într-o multitudine de feluri. De la un platou simplu, pe care se regăsesc mai multe tipuri de trufe, la o gustare unică, după prânz, cină sau alături de ceaiul sau cafeaua de după-amiază
De asemenea, trufele se pot include cu succes în alte rețete:
- Ca toppinguri în cupe de înghețată, milkshake-uri sau în frappe;
- Ca topping pentru clătite sau vafe belgiene;
- Alături de fructe, pe platou sau în salatele de fructe;
- În torturi, cheesecake-uri sau prăjituri.
Dacă ești un gurmand adevărat sau pur și simplu vrei să profiți de o mică pauză culinară, încearcă restaurantele proprii magazinelor Selgros și sesiunile tale de cumpărături se vor desfășura mai rapid și eficient. Bufetul-grill marca „Pauza Mica" se regăsește în toate magazinele Selgros din România, cu bunătățuri preparate din carmangeria proprie.
Cum se păstrează trufele de ciocolată
Pentru a păstra trufele proaspete și delicioase mai mult timp, asigură-te că aplici următoarele metode de menținere a calității:
- Odată ce au fost pregătite, ține trufele în frigider, în recipiente închise etanș; în general, vor rezista chiar și până la o săptămână;
- Congelează trufele pentru a le păstra proaspete mai multe luni de zile;
- Nu expune trufele prea mult la căldură, lumină directă sau umiditate.
În acest fel, te vei putea bucura mereu de trufe proaspete, care își păstrează gustul autentic și texturile bogate.
Ce sunt trufele de ciocolată
Trufele de ciocolată sunt niște bomboane sferice, de dimensiuni relativ mici, umplute cu o cremă de ciocolată, smântână sau mascarpone și unt și învelite într-un strat subțire de ciocolată și/sau pudră de cacao.
Denumirea lor atât de populară provine de la asemănarea formei și texturii acestora cu cea a trufelor, ciupercile folosite în mai multe bucătării pentru asezonarea felurilor de mâncare principale (paste, piure, pizza etc.).
Deși când vine vorba de gust există o clară deosebire între cele două, denumirea a rămas consacrată și cunoscută peste tot în lume.
Tipuri de trufe de ciocolată
În funcție de ingredientele folosite, de bucătăria care a adoptat rețeta clasică și, totodată, de variațiile care au început să apară pe piață, se pot defini câteva tipuri de trufe cu ciocolată:
- Trufe de ciocolată neagră - cele mai populare, preparate adesea cu ciocolată cu un procent ridicat de cacao;
- Trufe de ciocolată cu lapte - în cazul acestor trufe, procentul de cacao este mai scăzut și, în plus, este prezent laptele, ingredient ce conferă o textură mai cremoasă și un gust mai dulce;
- Trufe de ciocolată albă - preparate cu ciocolată albă și lapte, o variantă din ce în ce mai îndrăgită de trufe;
- Trufe cu alcool - sunt trufe de ciocolată, ce conțin în interior un lichior precum romul, coniacul sau whiskey-ul;
- Trufe cu fructe - trufe cu ciocolată neagră, cu lapte sau albă, cu aromă de fructe precum căpșuni, mango sau portocale;
- Trufe cu nuci - orice tip de trufă ce conține nuci tocate, migdale sau fistic;
- Trufe vegane - o alternativă a trufelor clasice, preparate fără produse de origine animală.
Istoria trufelor de ciocolată
Pentru a putea aprecia și mai mult bogăția de arome și texturi pe care le poate oferi o singură trufă de ciocolată, este util să te gândești și la originile acestui produs.
Istoria trufelor de ciocolată a început încă din secolul al XIX-lea, în Lyon, Franța, fiind realizate pentru prima oară de către bucătarul Auguste Escoffier. El a combinat ciocolata neagră cu smântână pentru a crea o cremă gustoasă, pe care a modelat-o în diferite forme rotunde și a presărat-o cu cacao, obținând un aspect asemănător trufelor.
Rețeta sa originală este și astăzi cea mai populară, însă trufele belgiene au căpătat, la rândul lor, multă atenție din partea distribuitorilor de ciocolată.
În concluzie, trufele de ciocolată au fost și vor rămâne mereu un desert favorit al multor amatori de dulce. Simplitatea în modul de preparare și bogăția de gusturi și texturi pe care le oferă sunt doar câteva dintre calitățile cu care se asociază. Astfel, nu mai aștepta și pregătește-ți chiar tu câteva trufe cu ciocolată!
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Brownie cu ciocolată neagră și cafea
Prăjitura brownie cu ciocolată neagră și cafea este un desert rapid, care te surprinde prin savoare și un gust intens.