Omletă jambon fromage
Rețeta de omletă cu bacon sau șuncă și cașcaval este o rețetă clasică de omletă pentru un mic dejun de succes sau pentru o masă sățioasă și gustoasă.
Fie că este simplă, numai cu ouă, fie că este îmbogățită cu diverse ingrediente, există multe tipuri de omletă, care mai de care mai variate în funcție de gusturi și posibilități. Până la urmă, trebuie să recunoaștem că rețeta de omletă este o rețetă clasică, prezentă în orice bucătărie.
În continuare, îți prezentăm o rețetă de omletă provenită din fina și vasta gastronomie franțuzească, prezentată de chef Radu Darie: rețeta de omletă jambon fromage. Extraordinar de gustoasă, sățioasă și ușor de preparat, această rețetă face parte din lista de rețete de omlete delicioase pe care orice gospodină trebuie să o aibă în ”portofoliu”.
Sfaturi utile
Cum alegem cele mai bune ingrediente pentru a realiza o mulțime de rețete de omlete delicioase?
Așa cum am spus și mai înainte, cheia unei rețete de omletă de succes este prospețimea ingredientelor.
La Selgros găsești întotdeauna o gamă extrem de variată de produse proaspete și de calitate superioară și poți găsi idei de retete inedite cu care să-i surprinzi plăcut pe cei dragi.
Ingredientele principale ale acestei rețete de omletă sunt, evident, ouăle, șunca sau oricare înlocuitor al ei și cașcavalul sau oricare alt tip de brânzeturi. Fiindcă, pentru orice alte idei de omletă, îți poți folosi imaginația și te poți juca cu ingredientele pe care le adaugi ”componentului” principal, oul.
În continuare, îți vom arăta câteva metode pentru a nu da greș atunci când alegi ouăle pentru prepararea omletei.
4 metode de a verifica dacă ouăle cumpărate sunt proaspete
Pune oul într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspăt, dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil. În cazul în care acesta plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat!
Sparge oul să vezi în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită iar albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.
Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.
Atenție la ”termenul de valabilitate”! Pe ambalajul ouălor este specificat ”termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. În general, ouăle pot fi consumate în siguranță și după ce trece termenul de valabilitate, dacă acestea sunt gătite bine, dar cel mai bine e să le verifici printr-un test de prospețime.
Fiindcă timpul este resursa noastră cea mai prețioasă, economisește-l instalându-ți aplicatia Selgros pentru a vedea toate beneficiile de care poți profita!
Tipuri de brânzeturi pe care le poți folosi în rețeta de omletă
Desigur că din varietatea de brânzeturi pe care o știi, cel mai la îndemână îți este să folosești un cașcaval. Dar pentru o omletă cu gust deosebit poți alege din mai multe variante de brânzeturi. Este bine să folosești o brânză de consistență semitare sau tare, ca de exemplu:
brânzeturi semitari – Emmentaler, Cheddar, Gouda, Havarti, Edam, cașcaval etc.
brânzeturi tari – Pecorino, Grana Padano, Parmigiano-Reggiano, Manchego etc.
Brânzeturile precum Emmentaler, Gruyère sau Comté sunt destul de tari, au un gust puternic și sunt ușor de feliat. Acestea pot fi considerate brânzeturi de „tip elvețian”.
Și mai tari sunt brânzeturile de „tip parmezan” precum Grana Padano, Pecorino Romano sau Parmigiano Reggiano, Asiago, Pecorino. Și acestea au un gust foarte intens și pot fi rase, datorită texturii lor casante.
Tipuri de jambon
Jambonul sau șunca de porc, așa cum este cunoscut la noi în țară, dă un plus de savoare și consistență omletei tale. Haideți să facem o mică ” călătorie” culinară pentru a îți arăta cum să recunoști denumirea pentru șunca de porc în diferite părți ale lumii.
În România, pulpa de porc uscată, pregătită cu sare (grunjoasă) și afumată, se numește jambon, șuncă sau șonc.
Spania este una dintre țările cu mare tradiție în producerea și consumul jambonului. Jambonul în limba spaniolă este Jamón (se citește HAMON)
În Italia, jambonul, numit prosciutto, este cunoscut de pe vremea romanilor.
În Munții Pădurea Neagră din Germania, se produce Schwarzwälder Schinken (șuncă afumată cu rumeguș).
Nu în ultimul rând, în America, jambonul a ajuns abia în secolul al 17-lea. Cunoscut sub numele de “country ham” (șuncă de la țară) sau Virginia Ham, jambonul este în general afumat și foarte sărat.
Fie că este o omletă simplă cu șuncă și cașcaval, fie că decizi să faci o mică aventură din omleta ta îmbogățind-o cu ingrediente surprinzătoare, cert este că, împreună cu o salată de legume proaspete poate face deliciul unui mic dejun sau al unui prânz.
Este în același timp atât sățioasă cât și gustoasă și, mai ales, extrem de ușor de preparat. Nu rămâne decât să te bucuri de ea, ori de câte ori ți se face poftă!
Vezi aici rețetele noastre din aceasta categorie
Omleta jambon fromage - un răsfăț de la Chef Radu Darie
Omleta jambon fromage - un rasfat