Varza cu carnati
În bucătăria românească, mâncarea de varză cu cârnați este un fel de bază ieftin și gustos. Am pregătit mai jos câteva rețete delicioase și sfaturi pentru prepararea verzei cu cârnați.
Dacă în comunitățile germane varza cu cârnați se servește cu cartofi fierți, românii obișnuiesc să asocieze acest preparat cu mămăligă sau pâine proaspătă. Iar pentru a spori aromele, se poate orna farfuria cu smântână groasă – ori iaurt, pentru o versiune mai ușoară – și neapărat se pune alături un ardei iute, proaspăt sau murat.
După ce ți-ai făcut lista de cumpărături, este momentul sa vii la Selgros, pentru a cumpăra ingrediente de calitate, care îți garantează succesul acestor rețete ușor de pregătit de profesioniști sau de pasionații de bunătățuri.
Mâncarea de varză cu cârnați este un fel simplu, ieftin și gustos, potrivit pentru întreaga familie. Nu ezita să îl prepari ori de câte ori ți se face poftă!
Sfaturi utile
Indiferent că este crudă, murată sau gătită, varza este excelentă pentru sănătate. Este o legumă bogată în fibre, deci utilă sistemului intestinal, în antioxidanți – care protejează de radicalii liberi, molecule implicate în dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a altor maladii legate de îmbătrânire –, în vitamina C și poate reduce riscul de apariție a unor cancere, precum cel pulmonar, de ovare sau renal. Pe de altă parte, fermenții lactici prezenți în mod natural în varza murată sunt probiotice benefice pentru sistemul digestiv, ajutând la regenerarea florei intestinale, dar și la reglarea tranzitului. Conține multe vitamine, în special complexul B, C și PP, precum și minerale, ca potasiul, calciul și magneziul, și ajută la întărirea sistemului imunitar și la lupta împotriva oboselii.
Varza murată trebuie să fie desărată în apă rece, înainte de preparare, iar lichidul se schimbă de mai multe ori, în funcție de nivelul de sare. Se stoarce și se taie fideluță.
Varza dulce, dimpotrivă, se presară cu sare, după ce a fost tocată, și se freacă ușor între palme, pentru a nu scoate tot lichidul din ea.
Varza se pune la fiert cu o cantitate de lichid care să o acopere doar pe jumătate. În cazul celei călite, lichidul trebuie să fie și mai puțin. Apa, supa de legume, vinul alb, sucul de roșii, în diverse combinații, pot fi folosite la prepararea verzei.
Carnea care însoțește varza, exceptând cârnații, se rumenește în ulei și se fierbe odată cu varza. Cârnații se adaugă la final, după ce au fost prăjiți separat.
De obicei, varza acră nu se sărează în oală. Folosește drept condimente piper boabe sau măcinat, boia de ardei, foi de dafin, boabe de ienupăr, cimbru și mărar, după gust.
În funcție de cantitatea pregătită, mâncarea de varză cu cârnați se fierbe o oră jumătate sau două, acoperită, într-un cuptor încins sau pe aragaz
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Varză cu cârnați, simplă
Un fel de mâncare mai degrabă potrivit pentru sezonul rece, varza cu cârnați poate fi servită la prânz, alături de tradiționala mămăliguță.
Varză călită cu cârnați
Unii oameni preferă varza fiartă, alții, pe cea călită. Cea din urmă este mai uscată, mai uleioasă și ușor rumenită, formând o combinație interesantă cu cârnații care o pot însoți.
Varză cu cârnați la cuptor
Varza cu cârnați la cuptor se prepară destul de rapid și nici nu necesită ingrediente multe. Servește mâncarea de mai jos cu ardei iute și smântână.
Varză călită la cuptor cu cârnați, de post
Varza călită simplă este o mâncare potrivită pentru persoanele care țin post sau sunt vegetariene. Poți rafina gustul acestui preparat simplu cu cârnați vegetarieni, din gluten, proteină de mazăre sau soia.
Varză dulce călită cu cârnați
Mâncarea de varză dulce cu cârnați se prepară primăvara, când apare varza proaspătă. Însă nimic nu te împiedică să folosești la această mâncare varza pe care o cumperi iarna.
Varză călită alsaciană cu cârnați la cuptor
Această rețetă este una tipic germană, unde varza murată este la loc de cinste în bucătărie. Ai nevoie de un vin alb sec bun și de o oră, pentru preparare.
Varză roșie cu șuncă și cârnați
Românii consumă mai rar varză roșie gătită, însă această legumă este la fel de delicioasă ca versiunea albă. Încearcă rețeta de mai jos și nu vei regreta.