Stridii
Fie că sunt consumate crude sau gătite, stridiile sunt întotdeauna apreciate pentru finețea gustului lor. Ele pot fi piesa de rezistență a viitoarelor tale mese festive, cu atât mai mult cu cât nu sunt foarte greu de pregătit, iar aroma lor unică îi poate cuceri chiar și pe cei mai pretențioși invitați.
Ca mai toate fructele de mare, stridiile vin cu o mulțime de beneficii pentru sănătate: sunt o sursă bună de proteine, sunt bogate în fier, cupru, mangan, zinc, seleniu și conțin vitamina D, un complex de vitamine B, fosfor, potasiu și vitamina C. De altfel, cantitatea importantă de zinc din stridii a stat la baza clasificării lor – mai mult sau mai puțin verosimile – drept „afrodisiac natural”.
Fără să fie neapărat ieftine, stridiile au, totuși, un preț accesibil, de aceea le poți servi în cadrul unor mese festive, fie natur, așa cum le preferă cunoscătorii sau pregătite în diverse moduri. Ca să te ajutăm, îți recomandăm câteva rețete care se pregătesc ușor și care îți vor permite să te bucuri de gustul inconfundabil al stridiilor fără să petreci prea mult timp în bucătărie
Sfaturi utile
Vedete incontestabile ale meselor rafinate, stridiile sunt savurate pe toate meridianele și fac deliciul gurmanzilor de pretutindeni. Se consumă din cele mai vechi timpuri – grecii și romanii făcuseră o pasiune pentru ele -, au constituit un blazon al petrecerilor aristocratice și sunt considerate o delicatesă, indiferent de modul în care sunt servite. Un poet și eseist francez, Léon-Paul Fargue, scria despre ele: „A mânca o stridie este ca și cum ai săruta marea pe buze”.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Stridii cu sos de vin
Pentru a scoate stridiile din cochilie vei avea nevoie de un prosop de bucătărie și de un cuțit pentru stridii sau unul cu lamă scurtă, groasă și mâner solid.
Stridii la cuptor cu trei feluri de brânză
Stridii crude cu sos Mignonette
Este o rețetă extrem de simplă, dar care pune în valoare gustul natural al stridiilor.