Somon cu sparanghel
Rețetele cu somon și sparanghel sunt sănătoase și delicioase.
O combinație care aduce primăvara în farfurie, somonul și sparanghelul stau la baza unor preparate ușoare, gustoase și rapide. Somonul conține o mare cantitate de acizi grași Omega-3, benefici creierului, în timp ce sparanghelul reprezintă o excelentă sursă de acid folic și este foarte bogat în antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea a numeroase boli. Indiferent că îl preferi violet, verde sau alb, gătit sau în salată, sparanghelul aduce în farfurie culoare și vitamine, iar alături de somon, poți obține niște preparate sănătoase și rafinate.
Preparate cu note mediteraneene, rețetele de mai sus nu necesită multe ingrediente, se gătesc rapid și sigur vor fi pe placul celor dragi.
Sfaturi utile
Ca majoritatea peștilor grași, somonul este o sursă de acizi Omega-3, benefici pentru funcționarea creierului, de vitamina D, care asigură fixarea calciului în oase, de vitamina A, excelentă pentru vedere, și de vitamine B, care oferă organismului energie. Motive suficiente pentru a-l include în dietă săptămânal, alternativ cu alți pești grași, ca tonul ori sardinele. Somonul poate fi gătit în numeroase feluri și poți obține preparate de excepție, dacă respecți câteva reguli simple pentru prepararea lui.
File de somon norvegian la cuptor
Coacerea unui file de somon norvegian la cuptor este, în general, cea mai folosită tehnică de preparare, pentru că este și cea mai simplă. Coace peștele pe hârtie de copt, cu pielea în jos, dacă are. Acest lucru va face ca peștele să rămână suculent. Sarea, piperul și condimentele preferate, de exemplu, usturoiul, dar și coaja de lămâie, pot fi adaosurile potrivite pentru acest tip de carne. Coace circa 15-20 de minute, în funcție de grosime, la 200°C.
Somon rumenit la tigaie
Pentru a găti corect preparate somon proaspăt în tigaie, folosește un vas antiaderent. Apoi, încinge bine uleiul, înainte de a pune peștele pe care l-ai scos din frigider cu măcar o jumătate de oră înainte, pentru a nu suferi un șoc termic. Pune fileul de somon direct pe partea cu piele și, după aproximativ 5 minute, dacă s-a rumenit ușor, îl poți întoarce. Lasă tigaia la foc mediu, pentru a permite peștelui să se gătească la interior. Peștele ar trebui să fie gata în 10 minute.
File de somon poșat
Poate cea mai sănătoasă metodă de gătit, poșarea constă în fierberea peștelui într-o supă. Pune apă într-o tigaie cu pereții mai înalți și, când dă în clocot, pune zeamă de lămâie, sare și piper și scufundă fileurile de somon. Lasă să fiarbă la foc mic, 6-8 minute, în funcție de grosimea bucăților de pește. În zeamă mai poți pune mărar, pătrunjel, vin alb, usturoi sau/ceapă, după preferințe.
Vezi aici retetele noastre din aceasta categorie
Somon cu sparanghel la cuptor, de la Chef Cristian Dumitru
Somon cu sparanghel la tigaie cu sos de lămâie
Această rețetă de somon cu sparanghel la tigaie poate fi servită alături de un piure de cartofi cu mult unt sau de orez fiert la aburi.
Somon cu sparanghel și sos olandez
Pentru această rețetă, pregătirea sosului olandez este etapa cea mai migăloasă.
Pachețele de somon la cuptor cu mâncare din sparanghel
Un preparat ușor, rapid și rafinat, pachețelele de somon la cuptor cu mâncare de sparanghel pot fi servite la un prânz de duminică în familie sau alături de prieteni.